Vraag naar olifantsgras neemt toe

Biologisch pluimveehouder Wim de Vries deelt tijdens de Biologische Velddagen 2021 zijn kennis over de teelt en de toepassingen van olifantsgras. Naar dit multifunctionele gewas is steeds meer vraag.

In het buitengebied van het Gelderse Terschuur staat bij biologisch pluimveebedrijf Biohof ruim 1 hectare olifantsgras waar de kippen in en uit lopen. De Vries heeft het gewas niet aangeplant vanwege een verdienmodel, maar vooral om praktische redenen.

'Ik kwam jaren geleden in contact met olifantsgras via het Louis Bolk Instituut dat een project had om via diverse methodes kippen te beschermen tegen roofvogels. Ik heb toen samen met een collega in 2014 besloten om olifantsgras te poten. De kippen vinden het geweldig, want ze kunnen makkelijk door het perceel struinen zonder dat ze van bovenaf worden gezien door bijvoorbeeld een buizerd.'


Neemt vocht op

De Vries hakselt de planten en perst ze in ronde balen. Hij gebruikt en verkoopt ze als strooisels in stallen waar het gewas prima voldoet. 'Ik kom weleens bij een veehouder in de buurt van Utrecht die ook olifantsgras teelt. Hij maait de hele plant met de cyclomaaier en perst die in vierkante balen om ze in de potstal te gebruiken voor zijn koeien. Daarvoor is het materiaal goed te gebruiken, want het neemt veel vocht op.'

Deskundigen zien in olifantsgras een belangrijke grondstof voor de toekomst. Niet alleen voor het gebruik in stallen, maar ook als energietoepassing. Olifantsgras wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als vulmiddel bij beton.

De Vries ziet de laatste jaren dat de vraag naar het gewas stijgt. 'Biologische boeren moeten biologisch strooisel gebruiken in hun stal. Als olifantsgras in de buurt wordt verbouwd, dan is het natuurlijk duurzamer om dat te gebruiken dan om biologisch stro uit bijvoorbeeld Frankrijk te halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer