Financiering landbouwonderwijs Afghanistan 'on hold'

Nederland stopt voorlopig even met het financieren van projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking aan Afghanistan tot duidelijk is hoe de situatie in het land zich verder ontwikkelt. Op het gebied van landbouw levert Nederland alleen nog een financiële bijdrage aan de nationale landbouwschool.

Financiering+landbouwonderwijs+Afghanistan+%27on+hold%27
© ANP

Het National Agriculture Education College (NAEC) is in de Afghaanse hoofdstad Kabul gevestigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het nog te vroeg is om een uitspraak te doen over alle lopende projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. 'Net zoals bij alle andere lopende projecten brengen we de consequenties voor onze inzet in kaart en kijken we samen met partnerorganisaties naar wat per project de situatie en mogelijkheden zijn.'

Nederland blijft in ieder geval humanitaire hulp bieden in Afghanistan in samenwerking met organisaties als de Verenigde Naties. Dat geldt ook voor hulp aan ontheemden en opvang van vluchtelingen in de regio. Er worden voorlopig geen nieuwe projecten gestart en in principe worden er geen nieuwe uitbetalingen gedaan totdat duidelijk is hoe de situatie zich ontvouwt in het Aziatische land.


Opleidingsinstituut

Op 27 mei werd de faculteit Toegepaste Landbouw nog ingehuldigd op het NAEC door de inmiddels naar het buitenland gevluchte president Ashraf Ghani. Het NAEC is het enige agrarische beroepsopleidingsinstituut voor leraren in Afghanistan, waar docenten worden opgeleid voor de Afghaanse agrarische hogescholen.


Doel van het NAEC is om het landbouwonderwijssysteem in het hele land opnieuw op te bouwen, om ervoor te zorgen dat jonge meisjes en jongens niet alleen toegang krijgen tot kwaliteitsonderwijs, maar ook om innovatie in de landbouwsector te stimuleren en bij te dragen aan voedselzekerheid in het land.


Saffraanteelt

Ook op andere manieren is in de afgelopen twintig jaar door Nederland in de Afghaanse landbouw(kennis) geïnvesteerd. Marco Minnes van Abac Holland bracht jarenlang, in opdracht van de overheid, kennis over aan Afghaanse boeren voor de teelt van saffraan. Het gewas groeit goed in delen van Afghanistan en levert veel op als exportproduct.

‘Het is voor veel boeren een belangrijke startinvestering geweest. Met het geld dat het gewas opbracht, zijn ze ook andere gewassen gaan verbouwen. De aardbeienteelt is mede daardoor flink gegroeid’, zegt Minnes. ‘Saffraan is vooral voor de export, aardbeien voor binnenlands gebruik. De Afghanen zijn er echt succesvol in geworden. Rondom de westelijke stad Herat is de saffraanteelt een factor van betekenis. Daarnaast is er veel meer kennis over de aardappelenteelt en ook die teelt is gegroeid’, ziet de ondernemer.


In ruggen telen

Een van de adviezen van de Nederlanders was om saffraan niet langer te verbouwen in een vlak bed, maar in ruggen. Daarmee voorkom je dat de saffraankrokusbollen verstikken door irrigatie. Minnes is ervan overtuigd dat al dit soort investeringen van blijvende waarde voor Afghanistan zijn. ‘Ze kunnen de vrijheid van Afghanen afpakken, maar niet de kennis.’

Hoewel de ondernemer zelf niet meer actief is in Afghanistan, kent hij mensen die dat wel willen blijven, ook na de machtsovername. ‘Kennis is ook invloed. Op die manier kun je ook voorwaarden stellen aan het regime.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer