Kaag hoopt dat landbouwinvesteringen Afghanistan blijven bestaan

Trainingsinstituten voor landbouw zijn een van de tastbare resultaten van de Nederlandse inzet in Afghanistan. Dat zei demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken dinsdag tijdens het debat over de machtsovername door de Taliban in het Aziatische land.

Kaag+hoopt+dat+landbouwinvesteringen+Afghanistan+blijven+bestaan
© Dirk Hol

'Ik hoop dat het blijft staan', voegde Kaag eraan toe over de diverse soorten investeringen die Nederland deed in het land, 'en dat het ook een steun in de rug mag blijven zijn voor de Afghaanse bevolking'. De minister kijkt met grote somberheid naar de ontwikkelingen in Afghanistan. 'Alle verworvenheden staan enorm onder druk. Ik ben bang dat ze in één keer worden weggevaagd. Onze inspanningen zijn belangrijk geweest.'

Naast landbouw noemde Kaag de waarde van de Nederlandse inspanningen voor de levens van vrouwen en meisjes. 'We hebben geïnvesteerd in de rechtsorde, in training, onderwijs en toegang tot onderwijs, trainingsinstituten voor landbouw. Er zijn zoveel tastbare resultaten geweest via het werk van internationale organisaties en door ontwikkelingssamenwerking.' De minister wil blijven investeren in Afghanistan. Niet via de Taliban, maar via organisaties als de Verenigde Naties die in het Aziatische land actief blijven. 'Zij dragen onze boodschap en onze waarden uit.'

Onder meer Wageningen University & Research was betrokken bij het opzetten van een nationaal opleidingsinstituut voor landbouw in Afghanistan. In 2011 werd er nog 16 miljoen euro in geïnvesteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer