Kampioenspaarden komen uit Limburg

Als kleine Limburgse multinational gaat Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop op termijn flink uitbreiden. De topspringpaarden die het bedrijf voorbrengt gaan werkelijk de hele wereld over.

Kampioenspaarden+komen+uit+Limburg
© Dick van Doorn

Op dit moment zit Animal Embryo Centre Diergaerderhof in een overgangsfase, aangezien Mariëlle (28) en Twan (36) Vullers het bedrijf aan het overnemen zijn van hun vader Ton (63) en moeder Fieke (63) Vullers.

Twan neemt de agrarische en financiële kant op zich. Mariëlle gaat de veterinair technische kant van Diergaerderhof besturen. Ruud Vullers (33), derde kind van Ton en Fieke, zal zijdelings zijn bijdrage leveren, naast zijn werk bij Provimi.

Vader Ton is van boerenkomaf en komt van een gemengd bedrijf, voornamelijk melkvee, dat naast het huidige Animal Embryo Centre Diergaerderhof ligt. In 1983 verkocht hij het ouderlijk bedrijf en bouwde een modern melkveebedrijf. In 1998 werd het idee opgevat een bedrijf te starten voor embryotransplantatie bij paarden en koeien.

We willen nieuwe technieken ontwikkelen om bij de besten van de wereld te blijven horen

Mariëlle Vullers, dierenarts bij Animal Embryo Centre Diergaerderhof

Sterk groeiende vraag

'Om rendabel te blijven, moest óf schaalvergroting van het melkveebedrijf plaatsvinden, óf een tweede bedrijfstak gestart worden', zegt Ton Vullers. In 2002 werden de eerste veulens geboren. Daarna groeide de vraag naar deze nieuwe voortplantingstechniek sterk, vooral voor de paarden.

In 2005 werd de focus gelegd op de paarden en werd de melkveetak afgebouwd. In 2008 ontstond het idee om in-vitrotechnieken bij paarden te ontwikkelen. In 2015 werden de eerste veulens geboren.

Ton Vullers heeft jarenlang voortplantings- en geneticacongressen bezocht. 'Zo ben ik onlangs nog naar een congres in Colombia geweest van de Universiteit van Bogota. Je moet in ons vak altijd je kennis op peil houden en blijven leren. Ik ga overigens alleen naar dit soort congressen voor kennisvermeerdering, niet om klanten te werven.'

Bedrijfsuitbreiding

In 2008 werd de boerderij aan de overkant van de straat gekocht door de familie. Daar werd een speciale ivf-afdeling gebouwd. 'Hier worden de technieken OPU (Ovum Pick Up) en ICSI (Intra Cytoplasmaire Sperma Injectie) uitgevoerd, wat in de volksmond ivf wordt genoemd', zegt Mariëlle Vullers.

'Bij embryotransplantatie en ivf bij merries vindt er geen superovulatie plaats. Een paard kun je namelijk niet superovuleren, zoals bijvoorbeeld wel bij runderen het geval is. Je kunt bij een merrie per spoeling maximaal een tot twee embryo's halen.'

Mariëlle Vullers studeerde Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Zij is een van de dierenartsen van het vierkoppige internationale dierenartsenteam die bij Diergaerderhof de medische handelingen bij de paarden uitvoert.

Samenwerkingen

Om van elkaar te kunnen leren, werkt Diergaerderhof onder meer samen met de Universiteit Maastricht, onder leiding van John Dumoulin, hoofd van het ivf-laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. 'Ook werken we samen met de Universiteit van Bern in Zwitserland, de Universiteit van Bogota in Colombia, de Universiteit van Gent in België en dierenarts Daniel Jou uit het Canadese Toronto', vertelt de dierenarts.

De gewonnen en geproduceerde embryo's worden voornamelijk in Franse draagmoeders gezet. De drachtige draagmoeders worden vaak al voor de geboorte van een veulen verkocht. De vraag naar topgenetica, van embryo tot paard, is zeer groot. Drachtigheden, veulens en volwassen paarden worden wereldwijd via veilingen aangeboden, van Sharjah (onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten) tot aan het Amerikaanse Miami.

Het grootste hippische evenement ter wereld is CHIO Aachen in Duitsland. Hier zijn veel toppers die gerelateerd zijn aan Diergaerderhof te zien. 'Zo staat de volle zus van Olympisch kampioen 2016 Big Star, Telysette, hier voor het uitvoeren van een embryotransplantatie', zegt Ton Vullers.

Topmerries

'De reeds overleden moeder van de succesvolle hengst Taloubet Z is ook jaren bij ons geweest en heeft tientallen veulens geproduceerd via embryotransplantatie.' Een andere topmerrie met veulen dat momenteel in de stallen staat, is Hole in one. De vader van deze merrie met een Nederlandse eigenaar is Olympisch kampioen geworden.

Over waarom Diergaerderhof in Maria-Hoop zit, zijn zowel Ton, Mariëlle als Twan Vullers duidelijk. 'In deze omgeving heb je een zeer hoge paardendichtheid en een goede infrastructuur. Er zijn maar liefst zes vliegvelden in de nabije omgeving. Ook zitten we vlakbij CHIO Aachen, Belgische Stoeterij Zangersheide en de Peelbergen, begrippen in de paardenwereld', laat Ton Vullers weten.

Wat de toekomst betreft wil Diergaerderhof op termijn uitbreiden, zowel qua omvang als nieuwe technieken. Mariëlle Vullers: 'We willen nieuwe technieken ontwikkelen om bij de besten van de wereld te blijven horen. Verder wil ik wetenschappelijke publicaties gaan schrijven over onze technieken.'

'Alleen het allerbeste'
Het gerstestro en hooi koopt Twan Vullers aan en is net binnen. Dat zit onder meer in het rantsoen van de draagmerries. Verder krijgen ze snijmais. 'Omdat de paarden natuurlijk gezond en topfit moeten zijn, moet de kwaliteit van ons gras ook eerste klasse zijn. Met minder dan het allerbeste nemen we geen genoegen', stelt hij. In 2014 nam Vullers deel aan de Masterclass 'Hippisch ondernemerschap' van de LLTB, provincie Limburg, de HAS en Stichting Limburg Paardensport. 'Daar deed ik met name aan mee omdat ik een van de bedrijfsopvolgers ben.' De familie Vullers is van oudsher al LLTB-lid en heeft, mede doordat ze zo'n 90 hectare grond heeft, een sterke binding met de agrarische sector. De gronden bestaan vooral uit weilanden en mais. 'Ook wij moeten gewoon beregenen en hebben last van de droogte. En ook wij moeten ons aan de mestwetgeving houden.' Twan Vullers doet bij Diergaerderhof vooral het agrarische werk, de facturering, de incasso en de regelgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer