Afstudeeronderzoek: jonge akkerbouwer in Noorden wordt beperkt

Jonge akkerbouwers in Noord-Nederland willen inspelen op kansen die zich voordoen, maar de mogelijkheden zijn soms wat te beperkt. Dat concludeert Minou Hegge in haar afstudeeronderzoek. Hegge studeerde onlangs af aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden in de richting Bedrijfskunde & Agribusiness.

Afstudeeronderzoek%3A+jonge+akkerbouwer+in+Noorden+wordt+beperkt
© Karin Hegge

Wat is de aanleiding van uw onderzoek?

'LTO Noord wil graag meer jonge ondernemers betrekken bij haar projecten. De vereniging heeft nog onvoldoende in beeld wat er leeft onder jonge boeren en tuinders. Het is daarom goed om dat in kaart te brengen. Eerst heb ik literatuuronderzoek gedaan. Daarna heb ik vijftien akkerbouwers geïnterviewd over maatschappelijke invloed, wet- en regelgeving, milieu en klimaat, marktontwikkelingen en technologische ontwikkelingen.'

LTO Noord moet duidelijker en harder zijn in haar communicatie

Minou Hegge, oud-stagiair LTO Noord

Welke kansen zien jongeren?

'Ze zien vooral kansen in het gebruik van Crispr-Cas-rassen, meer rustgewassen, een ruimer bouwplan, koppelbedrijven, eiwitrijke gewassen en robotisering. Ook vinden ze het belangrijk om met de maatschappelijke druk aan de slag te gaan'.


De mogelijkheden hiervoor zijn te beperkt, concludeert u. Wat is hiervoor de reden?

'De belangrijkste factoren zijn belemmeringen op het gebied van wet- en regelgeving, financiële mogelijkheden, oneerlijk speelveld binnen Europa, de beschikbaarheid van nieuwe technieken en de beperkte mogelijkheden om met een nieuw gewas te beginnen. Uit het onderzoek blijkt ook dat verkorting van de keten vaak niet kan vanwege de aard van de producten. Ook zien boeren dat het verkorten van de keten niet altijd nodig is.'


Wat voor aanbevelingen heeft u voor LTO Noord?

'LTO Noord moet duidelijker en harder zijn in haar communicatie. Dat hebben de jongeren een paar keer benoemd. Ze voelen zich vaak niet gehoord. Akkerbouwers willen weten waar ze aan toe zijn en wat het hun oplevert. Bijvoorbeeld als het gaat om de mestwet- en regelgeving. LTO Noord zou duidelijker in kaart kunnen brengen welke belemmeringen de meeste invloed hebben op de beperkte samenwerkingen tussen akkerbouwers en melkveehouders.'


Wat voor reacties krijgt u op uw scriptie?

'Mijn scriptie is genomineerd voor de Van Welderen Rengers Scriptieprijs, de prijs voor de beste hbo-scriptie van Friesland. Dat mijn docenten de scriptie hiervoor hebben ingestuurd, vind ik een hele eer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer