LTO+Noord+wil+geen+zonnevelden+in+Groene+Contour+Utrecht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Noord wil geen zonnevelden in Groene Contour Utrecht

Provincie Utrecht moet het realiseren van zonnevelden binnen de zogeheten Groene Contour niet mogelijk maken. Deze gronden zouden beschikbaar moeten blijven voor een combinatie van natuur en landbouw, stelt LTO Noord.

LTO Noord meldt dit in een zienswijze op de ontwerpomgevingsverordening 2022 van provincie Utrecht. In deze verordening komt naar voren dat zonnevelden binnen de Groene Contour een mogelijkheid worden. De Groene Contour is een initiatief, waarbij landbouwgrond wordt omgevormd tot natuurpercelen. Dat gebeurt tussen bestaande natuurgebieden om die daarmee te versterken. De combinatie natuur/landbouw die daarmee ontstaat, is onmogelijk als er zonnevelden komen, schrijft LTO in de zienswijze.

In de brief wordt ook op andere punten ingegaan. Zo wordt de provincie gevraagd om de maximale ashoogte van windmolens, die in de eigen energiebehoefte voorzien, te verhogen van de beoogde 25 naar 35 meter. Voorts wordt door LTO getwijfeld over de normen voor wateroverlast in het beheersgebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Die zijn door het waterschap omschreven in de omgevingsverordening. De gemiddelde kans op overstroming is op eens per vijftig jaar gezet, terwijl dit in sommige polders veel vaker gebeurt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer