Phytophthoradruk ook hoog bij robuuste rassen

Confronterend en teleurstellend, zo noemt adviseur Jacob Eising het proefveld robuuste aardappelrassen in Zeewolde. Het is dit jaar code rood voor biologische aardappeltelers. De natte en warme omstandigheden leiden tot serieuze aantastingen en een snelle verspreiding van phytophthora. Het proefveld in Zeewolde ligt er niet bij zoals gehoopt, ook hier is de sporendruk hoog.

'Ja, ik ben teleurgesteld', zegt Eising. 'Een aantal rassen die op papier resistent zijn, vallen nu door de mand. Het is wel zo dat de spoorvorming veel later op gang komt dan in de vatbare rassen. We moeten ook realistisch zijn, want dit jaar is de druk enorm hoog. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg.'

Dit seizoen komt de noodzaak van robuuste rassen duidelijk naar voren. 'Een behoorlijk percentage van de bladeren is al afgestorven', ziet Eising als hij een minder resistent ras inspecteert. 'We zien oude en nieuwe aantasting aan het blad. De nieuwe aantasting zal zich de komende uren en dagen uitbreiden tot je een compleet dood blad hebt.'

Gelukkig zijn er ook rassen die wel aan de verwachtingen voldoen, want even verderop staat een groen gewas. Eising: 'Ondanks de druk uit de omgeving is deze plant nog helemaal gezond.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer