Vlo+effectieve+bestrijder+jakobskruiskruid
Nieuws
© paardendrogist.nl

Vlo effectieve bestrijder jakobskruiskruid

Jakobskruidaardvlooien lijken een effectieve natuurlijke bestrijder van jakobskruiskruid. Dat blijkt uit proeven van het Louis Bolk Instituut.

Op een weiland in Noord-Brabant waar de kever voor het eerst in 2011 is uitgezet, blijkt het giftige jakobskruiskruid na vijf jaar fors te zijn afgenomen.

Niet eerder is er in dit weiland zo'n groot aantal keverlarven aangetroffen in de stengels van het onkruid. Dat tonen recente observaties van het Louis Bolk Instituut aan.

Duinen

Het is voor het eerst dat een insect dat van oorsprong alleen in de Nederlandse duinen voorkomt, succesvol uitgezet blijkt te kunnen worden in het open veld.

Volgens eerder onderzoek uit Amerika en Nieuw-Zeeland kan de kever het onkruid goed beheersen. Het onkruid neemt met inzet van de kever binnen twee tot tien jaar met ruim 90 procent af.

Vervolgonderzoek noodzakelijk

Wel is er volgens de onderzoekers meer onderzoek in Nederland nodig naar de omstandigheden die de keverlarven helpen om jakobskruiskruid te beheersen.

Ook is het noodzakelijk te achterhalen in welke omstandigheden het uitzetten van volwassen kevers het meest effectief is. Resultaten kunnen terreinbeheerders en veehouders verder helpen in het beheersen van deze plant.

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer