'Buurplant' bepaalt waar insect eet

Insecten zijn kieskeuriger dan je zou denken, stelt onderzoeker Olga Kostenko. Bij hun keuze om zich te voeden met één specifieke plant en niet een andere, gaat het om veel meer dan alleen de soort waartoe de plant behoort.

%27Buurplant%27+bepaalt+waar+insect+eet
© NIOO

De voedingswaarde van de individuele plant is ook een belangrijke factor. Net als de verschillende andere plantensoorten die in de buurt groeien, constateert de onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Jakobskruiskruid groeit van nature in Nederland, maar het kan zich op sommige plaatsen – in het bijzonder in voormalige landbouwvelden – gemakkelijk ontwikkelen tot een plaag. Vee kan er door ervan te vreten aan doodgaan.

Plantengemeenschap

Als de plant groeit in een plantengemeenschap met veel hoge ‘buren’, dan zal jakobskruiskruid bijvoorbeeld weinig insecten aantrekken. Die kunnen de planten eenvoudig niet vinden.

De buurt is uiteindelijk dus belangrijker dan de ‘smaak’ van de plant, met alle consequenties van dien voor de bestrijding ervan, stelt Kostenko.

Voedingswaarde

Niet alleen bleek dat de voedingswaarde niet de uiteindelijke doorslag gaf, maar dat de smaak van de plant voor een deel afhing van de omgeving waarin deze groeide.

En niet alleen de omgeving in het heden: zelfs planten en insecten die zich in het verleden op dezelfde plek hadden bevonden, bleken een belangrijke rol te spelen.

Bodemsamenstelling

De bodemsamenstelling veranderde daardoor en ook de chemische samenstelling van de volgende generatie planten. Dat had op zijn beurt weer gevolgen voor het aantal insecten die zich voedden met een bepaalde plant.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer