Verkoopstalletje brengt boerderij dichter bij de mensen

Boeren moeten trotser zijn op hun product, vindt Anne-Marie van der Maas. Vorig jaar opende Landbouwbedrijf Van der Maas in Geersdijk het Stalletje onder aan de Dijk met lokale producten en daarnaast een groente- en bloemenpluktuin.

Verkoopstalletje+brengt+boerderij+dichter+bij+de+mensen
© Anton Dingemanse

Arno en Anne-Marie van der Maas hebben een gangbaar akkerbouwbedrijf even buiten het Noord-Bevelandse Geersdijk. Daarnaast hebben ze een stalletje met boerderijproducten en een zelfoogst- en bloemenpluktuin. Vlinders, bijen en andere insecten zoemen en fladderen daar rond. Bezoekers kunnen hier tegen een schappelijke prijs allerlei soorten bloemen plukken en onbespoten groeten oogsten.

'Ik zie zoveel soorten vlinders hier', zegt Anne-Marie van der Maas enthousiast. Zelfs bijzondere soorten vlinders als de koninginnenpage doen volgens haar de pluktuin weleens aan.


Netjes

In het begin waren de akkerbouwers een beetje bang dat mensen de groenten niet netjes zouden oogsten. Ten onrechte, ziet Van der Maas nu. 'Vooral kinderen gedragen zich netjes. Ze maken niets kapot. Mensen met hun mandje door de pluktuin te zien lopen vind ik het leukste dat er is.'

Mensen met hun mandje door de pluktuin te zien lopen vind ik het leukste dat er is

Anne-Marie van der Maas, Landbouwbedrijf Van der Maas in Geersdijk

Het stalletje ontstond vorig jaar tijdens de eerste lockdown, na het roteren van het weitje. 'Ik vond het leuk als bloemenpluktuin. Maar onze kinderen stelden een moestuin voor, waar mensen zelf kunnen oogsten. Ze waren in die periode thuis en hebben veel geholpen. De verkoop aan huis begon met een kruiwagen op de dijk', zegt de ondernemer.


Garage

'Daniël, onze oudste, bedenkt graag dingen. Toen dat een succes bleek, bouwde hij samen met een zzp'er die vaak voor ons werkt een stalletje. Pas sinds begin dit jaar hebben we een grotere ruimte hier in de garage ingericht als verkoopstalletje.'

De vraag naar verse streekproducten nam alsmaar toe. De akkerbouwers sloten zich aan bij Lekkerder bij de Boer, een website waarop boerderijwinkels, stalletjes en andere agrarische verkooppunten zijn gebundeld. Bedenker Thomas Siahaya uit Vlissingen raadde Van der Maas aan een Facebookpagina voor het Stalletje onder aan de Dijk aan te maken.


Uitgebreid aanbod

In de schappen ligt nu een uitgebreid aanbod, variërend van aardappelen, uien en eieren van eigen kippen, groenten en fruit van het seizoen, maar ook vergeten groenten als postelein, koolrabi's, meiknolletjes en zelfgemaakte producten als siroop, pesto en jam, Griekse olijfolie met zeekraal en zeevenkel en ambachtelijke chips. De olijfolie is afkomstig van een Griekse olijfboomgaard, maar de vrouw van de eigenaar is een Zeeuwse. De zeekraal en zeevenkel geven er een Zeeuwse tintje aan.

Van der Maas: 'Ik ben zelf helemaal geen keukenprinses. De pesto, jam en vlierbloesemsiroop zijn gemaakt door mensen uit de buurt. Ze benaderen ons zelf met hun producten. Nieuwe producten zijn trouwens altijd welkom. Een deel van hun opbrengst gaat naar goede doelen. Appels haal ik bij de buren en peren bij mijn zwager. Die ga ik daar zelf plukken.'


Zelfbediening

De bedoeling is dat mensen zelf hun boodschappen bij elkaar zoeken en contant afrekenen of via een QR-code. De zelfbediening is een bewuste keuze. Het past ook in het idee van onthaasten, legt de ondernemer uit. Toch is ze zelf ook vaak genoeg in de buurt om te helpen of voor een praatje.

Vorig jaar was er tijdens de lockdown weinig te doen voor veel mensen, zegt ze. Toen werd ook het belang voor zo'n plekje als de pluktuin en het stalletje duidelijk. 'Mensen kwamen regelmatig op de fiets langs en hadden zo echt hun ommetje.'


Zorgen

Van der Maas ziet het stalletje met lokale agrarische producten en de pluktuin ook als een manier om hun boerderij en leven dichter bij het publiek te brengen. 'Boeren mogen trotser zijn op hun producten. Er is een hoop negatieve beeldvorming in de media. Er is veel te doen over stikstof en mensen denken ook dat boeren gifspuiters zijn', zegt ze. 'Vanuit onze levensovertuiging zorgen wij goed voor de natuur. Boeren houden veel van hun gewassen en grond.'

Het stalletje is vooral een nevenverdienste. De verwachting was dat de verkoop vooral in de zomer zou doorgaan en dat deze in de winter wat stil zou vallen. 'Maar ook in de winter gaat de verkoop aardig door', merkt Van der Maas op.


Drie kinderen

'We leren veel. Ook voor onze drie kinderen is het goed om te zien dat het belangrijk is om te werken voor je geld. Voor ze naar school gaan, helpen ze het stalletje open te doen. Ze helpen ook mee in de moestuin, bijvoorbeeld met sla zaaien. Ik zie liever dat ze hier bezig zijn dan dat ze binnen zitten te gamen. Ze leren er ook van en ik zie bij elk kind de eigen kwaliteiten naar voren komen. Daniël verzint graag oplossingen, Sebastiaan heeft groene vingers en Jonathan helpt het liefst de klanten.' Daarnaast zit ze zelf nog vol ideeën, van een fotowedstrijd in de tuin tot een speurtocht met weetjes over de akkerbouw.


De kinderen helpen vaak mee in de pluktuin.
De kinderen helpen vaak mee in de pluktuin. © Anton Dingemanse


Landbouwbedrijf sinds 1951 in familie

Landbouwbedrijf Van der Maas in Geersdijk is sinds 1951 in de familie. Arno van der Maas nam het nu 100 hectare metende bedrijf eind jaren negentig over. Anne-Marie van der Maas werkte eerder in de psychiatrische hulpverlening, maar sinds acht jaar werkt ze voltijds op het akkerbouwbedrijf. Ze telen aardappelen, uien, bieten en knolselderij. Ze hebben drie kinderen: Daniël, Sebastiaan en Jonathan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer