GD test paarden gratis op westnijlvirus

Dierenartsen kunnen bij een verdenking van het westnijlvirus bij een paard een serumbloedmonster opsturen naar GD. Die test vervolgens dit monster gratis op het virus. Dit wordt gesubsidieerd.

GD+test+paarden+gratis+op+westnijlvirus
© Jos Thelosen

Met deze test wil de overheid in beeld krijgen waar het westnijlvirus circuleert. Vorig jaar werd het virus aangetoond bij zowel wilde vogels, muggen als acht mensen. Volgens GD is de kans klein dat muggen deze ziekteverwekker overdragen op mensen en paarden.

Toch wordt geprobeerd om de viruscirculatie zo snel mogelijk in beeld te brengen. Dat is de reden voor dit onderzoek naar het westnijlvirus dat vooral tussen juni en november door muggen kan worden verspreid. Het leidt bij paarden tot neurologische verschijnselen.


Meldplichtige ziekte

Omdat de door het westnijlvirus veroorzaakte ziekte meldplichtig is, moeten positieve resultaten aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden doorgegeven. Daarom is toestemming van de eigenaar van het paard nodig.


Doordat het virus vanuit het paard niet verder kan worden verspreid, hebben positieve gevallen geen gevolgen voor het paard of de locatie waar dit paard staat. Wel geldt bij een positieve uitslag nog een extra test door het RIVM of Wageningen Bioveterinary Research ter bevestiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer