GD+test+paarden+gratis+op+westnijlvirus
Nieuws
© Jos Thelosen

GD test paarden gratis op westnijlvirus

Dierenartsen kunnen bij een verdenking van het westnijlvirus bij een paard een serumbloedmonster opsturen naar GD. Die test vervolgens dit monster gratis op het virus. Dit wordt gesubsidieerd.

Met deze test wil de overheid in beeld krijgen waar het westnijlvirus circuleert. Vorig jaar werd het virus aangetoond bij zowel wilde vogels, muggen als acht mensen. Volgens GD is de kans klein dat muggen deze ziekteverwekker overdragen op mensen en paarden.

Toch wordt geprobeerd om de viruscirculatie zo snel mogelijk in beeld te brengen. Dat is de reden voor dit onderzoek naar het westnijlvirus dat vooral tussen juni en november door muggen kan worden verspreid. Het leidt bij paarden tot neurologische verschijnselen.


Meldplichtige ziekte

Omdat de door het westnijlvirus veroorzaakte ziekte meldplichtig is, moeten positieve resultaten aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden doorgegeven. Daarom is toestemming van de eigenaar van het paard nodig.


Doordat het virus vanuit het paard niet verder kan worden verspreid, hebben positieve gevallen geen gevolgen voor het paard of de locatie waar dit paard staat. Wel geldt bij een positieve uitslag nog een extra test door het RIVM of Wageningen Bioveterinary Research ter bevestiging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer