Burgemeester Westerveld op de bres voor Kolonieboeren

Burgemeester Rikus Jager van de Drentse gemeente Westerveld vindt dat de boeren in de Koloniën van Weldadigheid moeten kunnen profiteren van de nieuwe beschermde status van het gebied.

Burgemeester+Westerveld+op+de+bres+voor+Kolonieboeren
© Joost de la Court

De Koloniën van Weldadigheid rond Frederiksoord en Veenhuizen werden afgelopen maandag uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Volgens Jager is de nieuwe status geen bedreiging, maar biedt het eerder nieuwe kansen. 'Niet alleen voor het toerisme, ook voor de landbouw. De agrarische sector is een van de dragers van het beschermde werelderfgoed. Dan moet je die landbouw ook beschermen.'

In de aanloop naar de status als werelderfgoed zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente en de boeren in het gebied over hun ontwikkelruimte. Daarbij is vastgelegd dat de bestaande mogelijkheden die in het bestemmingsplan liggen, bij erkenning als werelderfgoed, zo min mogelijk worden aangetast.


Duurzaamheid

Jager voegt daar nu aan toe dat als de Kolonieboeren inzetten op duurzaamheid en circulaire bedrijfsvoering, hij verwacht dat daar ook ondersteuning vanuit de overheid voor komt. De boeren daar zouden zich via de nieuw verkregen status ook extra kunnen profileren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer