Plaagdierexpert: 'Landbouw speelt muizen in de kaart'

Muizenschade is mede het gevolg van de manier waarop landbouw wordt bedreven. Muizen krijgen meer ruimte als gevolg van minder beweiding en lagere bemestingsnormen.

Plaagdierexpert%3A+%27Landbouw+speelt+muizen+in+de+kaart%27
© Arie Meijer

Dat stelde Bastiaan Meerburg, plaagdierexpert bij Wageningen University & Research en directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), onlangs tijdens het webinar 'Sterk Grasland'. Hij benadrukt dat veldmuizenplagen niet nieuw zijn. 'Al in de negentiende eeuw waren deze plagen bekend. Vaak door een laag grondwaterpeil en zachte winters.'

Meerburg weet dat de droogte van de laatste jaren gunstig is voor de muis. Daarbij hebben veldmuizen een drie- tot vijfjarige cyclus, die niet in ieder gebied hetzelfde hoeft te zijn. 'Zo was er in de winter van 2014-2015 enorm veel schade in Friesland en Groningen en vorig jaar weer. Elders kan de veldmuis na drie jaar weer opdoemen.'


Percelen onder water zetten

De aanpak van veldmuizen is lastig, zegt de plaagdierexpert. 'Het buitenzetten van gif is vanuit de wetgeving geen optie. Het leidt tot grote milieuschade voor doelsoorten, zoals uilen. Het onder water zetten van percelen is één optie, maar werkt beperkt. Alleen jonge muizen verzuipen. Volwassen dieren lopen vaak voor de waterstroom uit en kunnen vervolgens terugkeren.'


Wel is volgens Meerburg bekend dat muizen niet houden van een hoge grondwaterstand, omdat de holletjes dan vollopen. 'Op die manier is de leefomgeving van de muist negatief te beïnvloeden. Dat kan ook door een hoge veedichtheid, intensief graslandbeheer en een hoge vegetatie', zegt hij.


Schuilmogelijkheden

'Aan de andere kant geeft dit schuilmogelijkheden. Door ervoor te zorgen dat het gras kort de winter ingaat, worden muizen eerder opgemerkt door predatoren als roofvogels. Te diepe sleuven met de zodebemester zijn juist onhandig. Die bieden dekking en verplaatsingsroutes.'

Belangrijk voor een goede aanpak is om te weten waar de muizen zitten, zegt de plaagdierexpert. 'Probeer ze in te sluiten, waardoor ze zich niet verplaatsen. Denk daarbij aan het maken van een 30 meter brede barrière door extra te maaien rond de muizen of intensief te beweiden of juist te zorgen voor een extra hoge vegetatie. Hierdoor beperk je de schade naar de rest van het perceel.'


Samen met buren

Een andere optie is bijvoorbeeld een strook mais tussen percelen, wat de overstap bemoeilijkt. 'Belangrijk is ook dat de aanpak samen met buren wordt gedaan. Als je zelf hard werkt aan de bestrijding en de buurman doet niets, dan wordt het lastig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer