Goede voedingsoplossingen beperken zuurstofverbruik wortels

Bij de opname van voeding verbruikt de plant energie. Als de voedingsoplossing niet optimaal is, kan het energieverbruik nog oplopen. Dat kan dus productie kosten. Binnen het project 'Ionspecifiek telen' brengen onderzoekers in beeld wat bemesting op maat kan opleveren.

Goede+voedingsoplossingen+beperken+zuurstofverbruik+wortels
© Nieuwe Oogst

In het project is veel aandacht besteed aan een sensormethode om continu het gehalte aan elementen te kunnen meten en vervolgens de bemesting naar het optimale niveau te brengen.

Het onderzoek op dat terrein is niet zo simpel. Chris Blok en collega's van Wageningen University & Research (WUR) hebben een methode ontwikkeld om het zuurstofverbruik van de wortels te meten. 'Om zicht te krijgen op de orde van grootte van de verschillen, hebben we verschillende voedingsoplossingen getest bij komkommer-, tomaten- en paprikaplanten', vertelt Blok.

'Als je een deel van het nitraat vervangt door chloride, daalt het zuurstofverbruik met 10 procent. Als je het door sulfaat vervangt, zie je juist een stijging van 10 procent. Ook als de kalium/calciumverhouding niet optimaal is, zie je een stijging in die orde van grootte', legt Blok uit. 'Let wel: een plant kan best op een suboptimale voeding groeien, zolang er geen sprake is van een tekort of overschot. Maar dat kost dus energie. Hoe verder de voeding afwijkt van het ideaal, hoe hoger het zuurstofverbruik.'


Productieverlies

Dat extra zuurstofverbruik kun je vertalen in een verlies aan productie. Via een vertaalslag komen de onderzoekers uit bij 2 procent verlies aan vruchtopbrengst als het zuurstofverbruik 10 procent stijgt bij tomaat. In de proeven zijn ook hogere verbruiksgetallen gevonden, dan daalt de productie dus meer.

Met deze proeven is aangetoond dat een continue, optimale bemesting kan lonen. Zowel in de kassen van de WUR-business unit Glastuinbouw als bij tomatenbedrijf Royal Pride bekijken de onderzoekers of het Celine-systeem in staat is continu de gehaltes voedingsstoffen correct te meten met ionspecifieke sensoren. Dat ziet er tot nu toe goed uit, meldt Glastuinbouw Waterproof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer