Gemeente Epe teruggefloten over vergunning kerstbomenteelt

Gemeente Epe had in 2018 geen vergunning mogen geven voor het kweken van kerstbomen op een perceel in Emst. De Rechtbank Gelderland heeft de verleende vergunning, die betwist werd door vele partijen, vernietigd.

Gemeente+Epe+teruggefloten+over+vergunning+kerstbomenteelt
© VidiPhoto

Aan de uitspraak is drie jaar aan procederen voorafgegaan. Het begon met een vergunning voor de kweek van kerstbomen op 18 hectare grond aan de Oranjeweg in Emst. Diverse milieuorganisaties en lokale belangengroepen liepen tegen deze vergunning te hoop.

De gemeente heeft de vergunning op meerdere punten onvoldoende gemotiveerd, zo blijkt. De risico's van gebruikte bestrijdingsmiddelen voor de grondwaterkwaliteit voldoen niet genoeg aan bepalingen van de provincie Gelderland. Die stellen dat wanneer wordt vermoed dat de kwaliteit van grondwater in een beschermingsgebied kan worden aangetast door 'handelen of nalaten', er alles aan moet worden gedaan om dat te voorkomen.


Functie in drinkwaterwinning

De betreffende locatie ligt weliswaar niet in een beschermingsgebied, maar heeft wel een functie in de drinkwaterwinning. Als bij de kerstbomenteelt gebruikte bestrijdingsmiddelen volgens de gemeente niet in het grondwater kunnen raken, had dat moeten worden aangetoond.

De kerstbomenteelt zou ook het landschap onevenredig aantasten, stelt de meervoudige kamer van de rechtbank. In ieder geval gaat de gemeente volgens de kamer op zijn minst te makkelijk voorbij aan de kernkwaliteit 'Open gebied' die geldt voor de Oranjeweg. De gemeente motiveert volgens de rechters onvoldoende dat de openheid van het landschap niet wordt aangetast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer