Een heel jaar werken naar de piek voor kerst

Voor kerstbomenkweker Carlo Dingemans uit Loon op Zand staat het hele jaar in het teken van de piek voor kerst. Hij is optimistisch over de komende piek. Na een aantal magere jaren zit de markt voor kerstbomen weer in de lift.

Een+heel+jaar+werken+naar+de+piek+voor+kerst
© Gwyneth Leermakers

Sinds een maand is het weer wat rustiger op de kerstbomenkwekerij van Carlo Dingemans en zijn ouders Piet en Christa in Loon op Zand. 'Ik ben blij dat die piek weer achter de rug is', zegt hij. Deze loopt van half oktober tot begin december. Het is dan een intensieve tijd waarin het oogsten en het gereedmaken van alle bestellingen veel tijd vergen en de administratie van welke klanten welke soorten en maten willen. Vooral tuincentra, bloemisten en marktkooplieden nemen de kerstbomen af.

Begin december is de grootste drukte wel voorbij. Maar juist in de laatste paar weken voor kerst vindt de huisverkoop plaats. Dat doen zijn ouders. 'Het zo druk dat ik af en toe hoop dat er geen klanten komen', zegt Piet Dingemans.

Snoeien

Maar daarna is de piek echt voorbij. Vader en zoon gebruiken de eerste maanden van het jaar vooral om te snoeien. Eerst gaan de onderste takken eraf die op de grond hangen. Dat is om te voorkomen dat het onder de boom altijd vochtig blijft, waardoor de kans op ziekten toeneemt. Het snoeien van de zijtakken is nodig om de bomen een mooie vorm te geven. Als de top te hard groeit, wordt die ook gesnoeid of afgeknepen, zodat de groei minder hard gaat.

Als biologisch echt rendabel wordt, zijn wij de eersten om daarop over te stappen

Carlo Dingemans, kerstbomenkweker in Loon op Zand

De winter is ook de tijd om de stronken te rooien van alle afgezaagde bomen die zijn verkocht. Dat doet Piet Dingemans altijd met een minigraver. Daarmee heeft hij veel ervaring, want lange tijd had hij naast het bedrijf een baan als kraanmachinist. Voordat in de lente de groei op gang komt, moet de grote snoeironde klaar zijn.

Onkruidbestrijding

In de maanden daarna vergt onkruidbestrijding de meeste tijd. Carlo Dingemans spuit vrijwel niet. Vorig jaar spoot hij wel een hoek van 0,5 hectare tegen luis en spint, maar dat hielp slecht. De kweker probeert ziekten zoveel mogelijk te voorkomen met een goede vruchtwisseling, groenbemesters en plantversterkers.

Voor onkruidbestrijding gebruikt de ondernemer schoffelmachines, vingerwieders en rotoreggen. Met die variatie kan hij het onkruid goed de baas. Het is maatwerk, legt Dingemans uit. 'Er is niet één machine die werkt voor alle typen grond en voor alle weersomstandigheden.'

Mooi werk

Soms is gelijk aanpakken na een bui het effectiefst omdat de grond dan het beste valt. Op andere grond op een ander moment kan dat juist niet de beste aanpak zijn. Piet Dingemans: 'Als de ene manier te weinig effect heeft, doen we het op een andere manier. Je moet gewoon altijd op de loer liggen en het in de kiem smoren. Dat vind ik mooi werk.'

Biologische teelt zou slechts een klein stapje zijn, maar Carlo Dingemans wil de mogelijkheid houden om te spuiten als dat echt niet anders kan. 'Als biologisch echt rendabel wordt, zijn wij de eersten om daarop over te stappen.'

Na kerst is een aantal percelen leeg verkocht.
Na kerst is een aantal percelen leeg verkocht. © Gwyneth Leermakers

Eerste bestellingen

In het begin van de zomer komen de eerste bestellingen al binnen. Dat is ook de tijd om een planning te maken en om die nauwgezet bij te houden. Vaste klanten krijgen een telefoontje in augustus of september. 'We hebben dan continu in beeld: wat hebben we, wat willen klanten, wanneer moeten we leveren, hoe gaan we de bomen labelen?'

Half oktober start het oppotten van de eerste kleine boompjes. Die gaan in de eerste week van november al naar de klanten. Sommige klanten zijn nog nooit op de kwekerij geweest. Andere klanten willen de kwekerij zien en bijpraten. Voor de kweker is dat ook een bron van informatie. 'Dat vraagt veel tijd, maar wij willen de verhalen horen over hun verkoop.'

Contacten met klanten

Dingemans hecht dan ook veel waarde aan de contacten met klanten. 'Wij proberen hen goed te adviseren. Wij vinden het belang van hun verkoop net zo belangrijk als onze verkoop. Want wij hebben er ook profijt van als het bij hen goed gaat. Als zij rommel verkopen en hun klanten zijn ontevreden, dan hebben wij ook een probleem.'

De kweker doet bijna het hele jaar het werk samen met zijn ouders, maar vanaf half oktober tot half december springen twee seizoenskrachten bij. Vanaf half november staat alles in het teken van het uitleveren. Dat is een stressvolle periode. 'Het is het hele jaar geweldig om buiten te werken aan de bomen. Maar de piek is een harde deadline, die schuift niet op. Ik kan niet bellen: de bomen komen wat later.' De planning is dan heilig. Zijn ouders doen daarna nog de huisverkoop in de laatste weken voor kerst. Dat is niet te plannen, stelt Dingemans vast. 'Mijn ouders zijn de lastigste klanten', lacht hij.

Piet en Carlo Dingemans
Piet en Carlo Dingemans © Peter van Houweling

Dingemans neemt bedrijf ouders over
Carlo Dingemans neemt de kerstboomkwekerij in Loon op Zand over van zijn ouders Piet en Christa. Piet Dingemans is de kwekerij gestart en heeft die stap voor stap opgebouwd naast zijn baan als kraanmachinist. Hij maakte veel overuren en nam die op in de weken voor kerst. Hij begon met 8.000 vierkante meter. Het bedrijf groeide tot de huidige omvang van 12 hectare. 'Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby', zegt hij. Carlo Dingemans heeft civiele techniek gestudeerd en jaren een baan gehad in die branche, naast zijn werk op de kwekerij. Hij werkt nu ook nog als zzp'er. Hij was al wel van jongs af aan op de kwekerij te vinden en op zijn twaalfde kweekte hij eigen boompjes. Hij leerde het kwekersvak van zijn vader. 'We proberen elkaar te verbeteren', zegt Piet Dingemans. Het uitgangsmateriaal voor de bomen komt uit Nederland. De kerstbomen groeien vijf tot zeven jaar op de kwekerij van Dingemans. Het langzamer groeiende ras Nordmann heeft er acht jaar voor nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer