LTO%2Dbestuurder+knap+nijdig+over+veehouderijslot+Groningen
Nieuws
© René Eijsink

LTO-bestuurder knap nijdig over veehouderijslot Groningen

LTO Noord regio Noord heeft met grote verbazing gereageerd op het voornemen van Gedeputeerde Staten van Groningen om intensieve veehouderijtakken op slot te zetten. Vanaf 1 januari 2019 zouden deze bedrijven met varkens, pluimvee of vleeskalveren dan niet meer mogen uitbreiden.

LTO-bestuurder Alma den Hertog is boos, of zoals ze het zelf omschrijft 'knap nijdig'. 'De intensieve veehouderij in Groningen heeft in de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan de verduurzaming van de sector. En nu gooit de Gedeputeerde Staten van Groningen de deur dicht vlak voor de neus van een grote groep ondernemers.'

• Lees ook: Groningen wil slot op intensieve veehouderij

Het op slot gooien van de intensieve sector betekent voor boeren dat ze wel mogen investeren in vierkante meters maar niet in het aantal dieren. Terwijl dat economisch gezien wel noodzakelijk is.

Duurzaamheidsdoelen

Den Hertog, zelf boerin op een regulier melkveebedrijf, is niet erg positief over het Groningse toekomstbeeld. ' Ik denk dat de Provincie zichzelf in de voet schiet door alles op slot te zetten. Als in de toekomst de retail vraagt om meer duurzaamheidsdoelen dan zal de sector in Groningen niet in staat zijn hierin te investeren, omdat het economische model hiervoor dan gewoon ontbreekt.'

Aanstaande woensdag zit Alma den Hertog aan tafel bij de Statenfracties om de diverse invalshoeken van de intensieve veehouderij in Groningen te bespreken. 'Mijn hoop en verwachting is op nuchter boerenverstand en dat men inziet dat dit niet de juiste weg is tot verduurzaming van deze sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer