Pieter Peters: 'Vroege zaai mais uit zich in betere ontwikkeling'

Het vroeg zaaien van de mais heeft Pieter Peters in het Brabantse Oirschot dit jaar geen windeieren gelegd.

Pieter+Peters%3A+%27Vroege+zaai+mais+uit+zich+in+betere+ontwikkeling%27
© Pieter Stokkermans

Hij signaleert in de omgeving dat een latere zaai leidt tot een mindere ontwikkeling van de mais. Toch ziet hij ook bij hetzelfde zaaimoment verschillen.


Hoe staat de mais erbij?

'Goed, maar toch wat wisselend, ook binnen het Maismeetnet-perceel. Dat dit perceel gemiddeld iets meer dan 2 meter is, komt toch door de kou. Op een ander perceel, met hoge zandgrond, is de mais al 3 meter en komt de pluim erin. Hierbij gaat het om een perceel op hoge zandgrond. Die grond warmt heel snel op. Overigens zijn alle percelen de laatste weken goed bijgetrokken.'


Ziet u ook verschillen in de omgeving?

'Hier in de buurt is een aantal percelen later gezaaid. Het verschil in inzaaidatum is er toch wel uit te halen. De andere planten hebben zich trager ontwikkeld en staan lager. Ik schat dat ze twee weken achter liggen.'


Is 1 oktober wel haalbaar vanwege het vanggewas?

'Bij het perceel waar de pluim in staat ben ik niet bang voor een tijdige oogst. Voor de overige percelen is het nog afwachten. Het weer speelt daarbij een cruciale rol. Als we weer zo'n tropische september krijgen als in 2020 is de rijpheid geen enkel probleem. En anders wordt het misschien later dorsen.'


Wilt u dit jaar ook een deel maiskolvensilage (mks) winnen?

'Er staan hier iets meer koeien op stal dan vorig jaar. Hoewel het qua gras een groeizaam jaar was, weegt dit niet op tegen de tonnen die je inlevert bij de winning als mks. Toch wil je een bepaalde hoeveelheid mks per koe geven. Bij meer koeien is dat in totaal meer kilo's. Ook de handel speelt een rol bij mijn keuze. Is er goed aan mais te komen?

'Overigens overweeg ik ook corn cob mix te winnen. Snijmais en mks hebben beiden bestendig zetmeel, dat maakt het sturen lastig. Corn cob mix bevat juist onbestendig zetmeel, waardoor het een betere aanvulling vormt op het rantsoen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer