Hunze en Aa's meet nog steeds te veel normoverschrijdingen

Waterschap Hunze en Aa's heeft in de afgelopen twee jaar iets minder overschrijdingen van de milieunormen in het oppervlaktewater vastgesteld. Maar gemeten over vijf jaar is er geen sprake van een duidelijke afname, waarschuwt het waterschap.

Hunze+en+Aa%27s+meet+nog+steeds+te+veel+normoverschrijdingen
© Joost de la Court

Dat meldt Hunze en Aa's in een overzicht van de monsternames van 2016 tot en met 2020. Opvallend is de piek in 2018 in gemeten overschrijdingen, 27 stuks. 'Dat kan te maken hebben met de intensieve buien die dat jaar vrij aan het begin van het groeiseizoen in ons beheergebied vielen', aldus het waterschap. In de jaren erna liep het aantal overschrijdingen weer terug tot achttien. In 2017 lag het op twaalf.

Het waterschap meldt ook dat het totale aantal metingen van stoffen in het oppervlaktewater blijft toenemen. Van 250 in 2016 naar ruim driehonderd in 2020. De gemeten concentraties blijven min of meer stabiel, met als uitzondering het jaar 2018. Hunze en Aa's tekent daarbij aan dat vooral wordt gemeten in gebieden waar landbouw en glastuinbouw plaatsvindt.


Meetpunten

Om een goed beeld te krijgen, meet het waterschap meerdere keren per jaar of er gewasbeschermingsmiddelen zitten in het oppervlaktewater. De meetpunten liggen in verschillende type wateren: waterlichaam dat valt onder de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), overige wateren, glastuinbouw en inlaatwater. De verhoudingen tussen de verschillende typen water waar overschrijdingen worden gemeten, blijven ongeveer hetzelfde.

Van alle waterlopen voldoet inmiddels 36 procent aan het biologische doel uit de KRW, meldt Hunze en Aa's. Voor de voedingsstoffen geldt dat 87 procent de normen haalt voor het fosfaatgehalte, maar een kwart nog een te hoog stikstofgehalte heeft. In driekwart van het oppervlaktewater in het werkgebied is het ammoniumgehalte te hoog, naast in sommige wateren te hoge concentraties metaal.


Opgave

Volgens het waterschap zit de grootste opgave in het terugdringen van de overschrijdingen van de normen van de gewasbeschermingsmiddelen en de te hoge concentraties metalen. 'Deze resultaten laten zien dat we nog opgaven hebben. Samen met de land- en tuinbouw en de particuliere sector proberen we het aantal overschrijdingen omlaag te brengen. Zo lopen op dit moment al meerdere projecten om afspoeling tegen te gaan en er worden behoorlijke eisen gesteld aan de land- en tuinbouw voor schoner water', stelt Hunze en Aa's.

De waterschappen hebben nog tot 2027 om de doelen uit de Europese Kaderrichtlijn te halen. Hunze en Aa's werkt momenteel aan een nieuw waterbeheerprogramma. Dat wordt aan het einde van dit jaar definitief gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer