Kalveren gedijen goed in Kalverstraat

Een Kalverstraat, niet met modewinkels in Amsterdam, maar met kalfjes in Broekland. Melkveehouder Bas Booijink haalde na jaren uitbesteden de jongveeopfok terug naar huis en richtte naar eigen inzicht een pleintje in met de focus op arbeidsgemak en comfort voor het kalf.

Kalveren+gedijen+goed+in+Kalverstraat
© Marije Stomps

Het eerste wat opvalt als je aankomt bij maatschap Booijink, is het pleintje met units naast de oprit waarin kalveren in individuele en groepsboxen staan. Een blauw straatnaambordje met de naam Kalverstraat is een ludieke ingeving van zijn vader Harry, vertelt de 30-jarige melkveehouder Bas Booijink.

Aan het pleintje staan vijf trioboxen: units die in drie ruime eenlingboxen kunnen worden opgedeeld of zonder tussenhekken fungeren als groepshok. Vlak aan de weg staan twee groepshokken en daartegenover een Calf Care Unit. Deze is opgedeeld in een droge en natte ruimte en hier is alles te vinden wat je voor de kalveren nodig hebt, zoals melkpoeder en speenemmers.

Leuke reacties

Booijink krijgt nog weleens de vraag waarom de Kalverstraat zo voor het huis is gerealiseerd en niet achter op het bedrijf. Het blijkt een heel bewuste keuze. 'Op deze manier komen we er telkens langs. Hoe vaker je de kalveren ziet, hoe beter. We kunnen ze zo goed in de gaten houden. Bovendien spreekt het ook voorbijgangers aan, we krijgen leuke reacties. Mogelijk dat we later nog een weitje maken waar de kalveren uit de groepshuisvesting lekker buiten kunnen lopen.'

Hoe vaker je de kalveren ziet, hoe beter. Daarom staan ze voor het huis waar we vaak langskomen

Bas Booijink, melkveehouder in Broekland

De Overijsselse melkveehouder heeft duidelijk goed nagedacht over de inrichting van zijn kalveropfok. Misschien ook omdat hij drie dagen per week als vertegenwoordiger bij een veevoederbedrijf werkt en dus veel ziet onderweg. Maar het begon allemaal met het naar huis halen van de jongveeopfok, vier jaar geleden. Deze was twintig jaar land uitbesteed.

'We kwamen er door het hele fosfaatgebeuren niet meer uit met de opfokker. Dit was de enige oplossing. Het jongvee kon weer in de kapschuur, waar het vroeger ook stond. Maar daardoor was er geen plek meer voor de eenlingboxen van de kalfjes. De vraag was hoe we ruimte konden creëren. Zo kwamen we terecht bij Topcalf van Schrijver Stalinrichting.'

Tekst gaat verder onder kader.

Bedrijfsgegevens

Mts. Booijink in Broekland wordt gerund door Bas Booijink en zijn ouders Harry en Annet. De 115 melkkoeien staan in een serrestal en worden gemolken door twee robots. Gemiddeld produceren de koeien 11.500 kilo melk met 4,35 procent vet en 3,45 procent eiwit. Er zijn 45 stuks jongvee, de helft van de koeien wordt geïnsemineerd met Belgisch witblauw. Het bedrijf heeft 60 hectare grond aan huis.

Dit bedrijf leverde de kunststof kalverboxen en dacht mee over de inrichting van de verzorgingsunit en de aanleg van stroom en water naar elke triobox en ieder groepshok. Het project kwam mede tot stand door Europese subsidie vanuit het POP3-programma.

Booijink: 'Zo is dus ons pleintje ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat ruimte en frisse lucht goed is voor de kalveren. Het werkt gemakkelijk: door de verzorgingsunit hebben we alles bij de hand en hoef je niet veel te slepen met melkemmers en dergelijke. De hokken kunnen allemaal met een heftruck worden opgetild. De trioboxen hebben neerklapbare bodems, zodat je eenvoudig de mest op de mestvaalt kunt laten vallen.'

De groepshokken staan op een aflopende vloer met een gieropvangput, vanwaaruit de gier naar de gierkelder wordt gepompt. 'Staan de boxen er niet op, dan kan ik het hemelwater via een andere buis laten weglopen richting het riool', verduidelijkt Booijink.

Simpel schoonmaakwerk

De boxen zijn simpel schoon te maken, aldus de melkveehouder. 'Een kwestie van uitspuiten en laten drogen. Ik zet ze dan ergens anders op het erf neer, dan heb je ook geen kans op besmettingen. Het scheelt dat ik nu slechts hoef te wachten tot drie boxen leeg zijn. Als er tien eenlingboxen op rij staan en je wil er één schoonmaken, spuit je het kalf ernaast nat. Dit werkt fijner.'

Met de kalfjes zelf hoeft amper te worden gesleept. 'Dat geeft alleen maar stress. Het idee is dat je vaars- en stierkalveren in de verschillende trioboxen gemakkelijk gescheiden kunt houden. De pasgeboren kalfjes gaan in een eenlingbox. En na veertien dagen, als de afweer op peil is, gaan de tussenwanden eruit en staan ze maximaal met zijn drieën in het hok.'

Momenteel is de Kalverstraat lang niet vol, maar als het wel druk is, kunnen de grotere kalveren in de groepshuisvesting. 'Het is met kalveren altijd wel een beetje schuiven, maar het is de bedoeling dat ze tot een maand of drie in de Kalverstraat blijven, totdat ze goed gespeend zijn. Dat kan ook stress geven en dan is zo min mogelijk verplaatsing goed.'

Investering betaalt zich terug

Dat er best een investering is gemoeid met de nieuwe kalverhuisvesting, geeft Booijink grif toe. 'We hebben de straat gelegd, putten gemaakt, elektriciteit en water ernaartoe gelegd en geïnvesteerd in de hokken en verzorgingsruimte. Maar ik vind dat als je het doet, je het goed moet doen. Dat betaalt zich terug door gezonde kalveren.'

Booijink heeft ingezet op frisse lucht, ruimte en controle en het zo simpel en werkbaar mogelijk gemaakt. 'Dat is goed gelukt. Waar we eerder nog weleens last hadden van crypto, is dat nu aanmerkelijk minder. Ik zou niet weten wanneer er voor het laatst een kalf is doodgegaan, maar dat kloppen we snel af', besluit Bas Booijink tevreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer