Addertje onder het gras bij knaagdierlicentie

Agrarische ondernemers met een gecombineerde licentie voor gewasbescherming en voor knaagdierbeheersing kunnen overwegen beide licenties te ontkoppelen. Als een van de twee niet wordt bijgehouden, vervalt namelijk automatisch ook de andere licentie.

Addertje+onder+het+gras+bij+knaagdierlicentie
© Arie Meijer

Boeren en tuinders die rodenticiden willen gebruiken bij het bestrijden van knaagdieren zoals ratten en muizen, hebben daarvoor een KBA-licentie nodig. Deze geeft recht op het inzetten van rodenticiden in bedrijfsgebouwen.

Bij de invoering van de KBA-licentie was koppeling aan de gewasbeschermingslicentie handig. Wie al een licentie had voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, kon daar relatief eenvoudig een licentie voor knaagdierbeheersing aan koppelen.

De regels voor het bestrijden van ratten en muizen worden steeds verder aangescherpt. Nu al is voor buitengebruik de aanmerkelijk zwaardere licentie KBA-GB nodig. De verwachting is dat de 'gewone' KBA-licentie steeds minder interessant wordt en op termijn amper nog waarde heeft voor de knaagdierbestrijding.

Beide licenties vervallen

Wanneer er met een KBA-licentie steeds minder mag, zullen boeren en tuinders geneigd zijn om deze licentie niet langer te blijven onderhouden en te laten vervallen. Bij een gecombineerde licentie raken agrarische ondernemers dan automatisch ook de gewasbeschermingslicentie kwijt, zelfs als zij daarvoor wel de verplichte verlengingsbijeenkomsten hebben gevolgd.

LTO Nederland raadt daarom aan om beide licenties te ontkoppelen. Wie de knaagdierlicentie niet meer bijhoudt, kan dan toch doorgaan met de gewasbeschermingslicentie.

Bureau Erkenningen

Ondernemers kunnen het ontkoppelen zelf uitvoeren op de website van Bureau Erkenningen. Studiepunten die al zijn behaald, worden bijgeschreven op de betreffende licentie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer