Onderhuidse worm bij importvaarzen

Bij twee importvaarzen uit Zuid-Duitsland zijn ziekteverschijnselen van parafilariose ontdekt. De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Dat meldt Royal GD.

Onderhuidse+worm+bij+importvaarzen
© Pardon

Het gaat om de worm Parafilariose bovicola van 3 tot 6 centimeter lang. De worm nestelt zich in het lichaam van rundvee, vooral onderhuids. De vrouwelijke variant boort een gaatje in de huid om eieren te leggen. Op die plekken ontstaan bultjes van 0,5 tot 4 centimeter die opengaan waarna er bloederig vocht over de huid loopt.

De ziekte wordt overgebracht door de herfstvlieg Musca autumnalis die in Nederland algemeen voorkomt. De larven van de worm nestelen zich op de herfstvlieg. Wanneer de vlieg in ooghoeken en open wondjes terechtkomt, laat deze daar de larven achter. Vanaf die plekken verplaatsen de larven zich onderhuids over de romp naar de nek, schouders en rug.

Uit onderzoek door Lynn de Sloover voor de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent blijkt dat vee voornamelijk tijdens het weideseizoen, van de lente tot de zomer, wordt besmet. Het dier ondervindt weinig last van de bloedspots.


Bestrijding

Er is voor parafilaria geen aangifte- of meldplicht en het is geen zoönose, maar het is wel een ongewenste infectie. Het welzijn van het dier wordt aangetast en de huid en overige aangetaste delen worden bij de slacht afgekeurd.

Bestrijding is lastig omdat behandeling niet tegen alle stadia van de worm werkt. In de praktijk is met herhaalde injecties ivermectine-achtige stoffen wel goed klinisch resultaat geboekt, maar verspreiding wordt hiermee niet volledig voorkomen. Daarnaast is goede vliegenbestrijding van belang. Volgens Royal GD is preventie belangrijk. 'Wees alert op vroege herkenning van dit typische beeld, vooral bij geïmporteerde dieren uit Zuid-Europa.'

In november 2007 werd ook al eens parafilariose geconstateerd bij een geïmporteerd rund. Het ging om een stamboekdekstier uit Frankrijk. Het dier kreeg bultjes in de huid van zijn nek, schouder en rund. De bultjes gingen spontaan open waarna er een aantal uren lang bloederig vocht uitkwam. Dit dier werd afgevoerd om infectierisico voor de Nederlandse rundveestapel te voorkomen.


België

In 2009 werd een eerste geval van parafilariose gemeld in Vlaanderen bij een drie jaar oude Belgisch Witblauwe dekstier. Het dier kwam uit Wallonië, waar datzelfde jaar de parasiet als endemisch aanwezig was vastgesteld. Ziekteverschijnselen werden toen op 76 Waalse bedrijven vastgesteld. Daaruit blijkt dat de parasiet zich dus in Vlaanderen heeft gevestigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer