Rijn en IJssel: laag gebied blijft kwetsbaar bij neerslag

Laaggelegen gebieden blijven kwetsbaar bij extreme neerslag. Daarop kan geen systeem worden ingericht. Een alternatief voor boeren is kiezen voor andere teelten. Dat zegt Daniël Nieuwenhuis, gebiedsmakelaar van waterschap Rijn en IJssel.

Rijn+en+IJssel%3A+laag+gebied+blijft+kwetsbaar+bij+neerslag
© Haijo Dodde

Deze week was Nieuwenhuis samen met Henk Jolink (namens LTO Noord) te gast bij het webinar 'Samen droogte aanpakken in Oost-Nederland'. De vragen die centraal stonden, waren hoe droogte kan worden bestreden en water beter kan worden vastgehouden in Oost-Nederland.

Daarbij werd onder meer ingegaan op extreem weer. Een vraag die Nieuwenhuis veel krijgt, is hoe water kan worden afgevoerd bij extreme neerslag. Enerzijds wordt op steeds meer plekken gewerkt aan het beter vasthouden van water, anderzijds zal extreem weer in de toekomst vaker voorkomen.


Afvoersysteem overeind houden

Voor afvoer is er niet één methode, stelt de gebiedsmakelaar. 'In het ene gebied kan dat beter dan in het andere gebied. Belangrijk is dat we het afvoersysteem overeind houden. Maar op laaggelegen gebieden ben je kwetsbaar. Daar kun je niet een heel systeem op inrichten. Die plekken blijven overeind en daar kan dus schade ontstaan. Je zou als boer in zo'n gebied kunnen zoeken naar andere teelten. Aardappelen zijn bijvoorbeeld kwetsbaar.'

Het webinar had als doel gevolgen van de klimaatverandering en oplossingen voor de agrarische bedrijfsvoering in beeld te brengen. Zo werden de subsidiemogelijkheden voor boeren in het oosten van het land aangekaart. 'Er is een breed scala aan mogelijkheden voor subsidie op maatregelen', zegt Jolink. 'Welke kunnen bijdragen, is per bedrijf afhankelijk.'


Hooggelegen gebieden

Volgens Nieuwenhuis is het voor agrarische bedrijven in hooggelegen gebieden zaak om water zoveel mogelijk vast te houden. 'Water moet de tijd krijgen om te verzakken. Dat kan door het vochthoudend vermogen van je grond te verbeteren. Daar zitten wel wat kosten aan verbonden, maar het kan binnen een acceptabele kostprijs.'

Deelnemers aan het webinar werd ook gevraagd welke maatregelen hen het meest aanspreekt om zelf te nemen. Daaruit bleek dat zij het meest voelen voor het verhogen van het organischestofgehalte en de aanleg van een boerenstuw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer