IKB Varken scherpt hygiënemaatregelen aan

Varkenshouders krijgen per 1 juli onder andere te maken met aangepaste hygiënemaatregelen in IKB Varken. In het ketenkwalitieitssysteem worden enkele wijzigingen doorgevoerd voor boeren en verwerkers in de keten.

IKB+Varken+scherpt+hygi%C3%ABnemaatregelen+aan
© Twan Wiermans

Omdat alle varkenshouders die nog castreren deelnemen aan de module Verdoofd castreren, wordt dit nu standaard opgenomen in de IKB Varken-voorschriften. De eigen teelt wordt juist uit de standaardvoorschriften gehaald en ondergebracht in een aparte module. Daardoor is de toetslijst tijdens de IKB-controle korter.

Verder geldt voor alle varkenshouders dat op de reinigings- en ontsmettingsplaats voor de veewagen een waterslang van minimaal 25 meter aanwezig moet zijn.


Ander douchevoorschrift

Het douchevoorschrift is ook aangepast. Vanaf 1 januari 2023 moet een douche aanwezig zijn op het perceel waar in geval van calamiteiten gebruik van wordt gemaakt. Als de varkenshouder tijdens een calamiteit de IKB Varken-controleur geen mogelijkheid biedt om te douchen, wordt de controle afgebroken.

Het advies is om alle bedrijfsbezoekers te laten douchen voor het betreden van het schone bedrijfsgedeelte, om de mogelijke insleep van dierziekten zoveel mogelijk te beperken. Als een bedrijf aantoonbaar kan maken dat het uiterlijk december 2025 stopt, volstaat een verklaring.


Hygiënesluis verplicht vanaf 2031

Vanaf 1 januari 2031 moet een hygiënesluis aanwezig zijn die toegang biedt tot het schone bedrijfsgedeelte. Een doorloopdouche moet hier onderdeel van zijn. De douchefaciliteiten worden in een apart voorschrift benoemd, samen met de aanwezigheid van schone bedrijfskleding, schoon schoeisel en legionellabeheersing.

Voor de slachterijen en vleesverwerkers zijn onder andere voorschriften opgenomen rondom berengeur. Zo moeten alle beren aan de slachtlijn door een gekwalificeerde medewerker worden gecontroleerd op berengeur. Dieren met berengeur moeten apart worden verwerkt.

Verder zijn onder andere de regels voor het dierenwelzijn op de slachterijen aangepast. De slachterij moet het welzijn borgen. Dat wordt gecontroleerd door een medewerker en via camerabeelden. De camerabeelden dienen hiertoe van goede kwaliteit te zijn en 28 dagen te worden bewaard. Voor een goed toezicht is vrij zicht op de werkzaamheden met de dieren nodig.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer