LTO Noord in het geweer tegen dierenopvang in Dalen

LTO Noord maakt bezwaar tegen een voorlopige omgevingsvergunning voor Akka's Ganzenparadijs in Dalen. Zij wil dat gemeente Coevorden juist handhavend optreedt.

LTO+Noord+in+het+geweer+tegen+dierenopvang+in+Dalen
© Dirk Hol

Of het opvangcentrum voor dieren in aanmerking komt voor een omgevingsvergunning, is nog maar de vraag, stelt LTO Noord. Zo ligt Akka's Ganzenparadijs vlak bij het kwetsbare natuurgebied De Witten, wat in strijd is met het Activiteitenbesluit.

Daar een dierenopvang beginnen of tijdelijk uitvoeren mag volgens het besluit alleen op een agrarische locatie waar landbouwhuisdieren (ganzen of kippen) worden gehouden, stelt LTO Noord. Gemeente Coevorden wil de opvang van maximaal 250 dieren voor voorlopig twee jaar toestaan op een woonlocatie.


Dierziekten

Volgens LTO Noord is het opvangcentrum voor ontheemde, gewonde of zieke dieren ook een risico voor de veehouderijen in de directe omgeving. Zo bestaat de kans op het inslepen van dierziekten via de opgevangen dieren, binnen het centrum en op naastgelegen landerijen. Een deel van deze dieren wordt ook in stallen in de omgeving ondergebracht. Daarnaast trekt het centrum ongedierte aan dat zich in de buurt verder kan verspreiden.

LTO Noord stelt in het bezwaarschrift dat bij de aanvraag voor een vergunning onvoldoende is gekeken naar de risico's die Akka's Ganzenparadijs oplevert voor veehouderijen. De gemeente zou juist handhavend moeten optreden tegen het illegaal houden van landbouwhuisdieren. Een aantal omwonenden heeft ook bezwaar gemaakt omdat het dierencentrum geluids- en parkeeroverlast veroorzaakt en de activiteiten in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening.

Volgens de gemeente gelden voor dierenopvanglocaties andere geluidsnormen en gaat ieder dier dat wordt opgevangen, eerst twee weken in quarantaine. Ook wordt het regelmatig onderzocht door een dierenarts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer