'Hoorns veroorzaken dierenleed'

Het dierenleed neemt niet af door het onthoornen van koeien te verbieden met een aanpassing van de Wet dieren. Integendeel, zegt Lakenvelderfokker Arie den Blanken uit Makkinga. Koeien met hoorns verwonden elkaar en dat kan zelfs leiden tot de dood van het dier. Ook de boer is beter af met koeien zonder hoorns.

%27Hoorns+veroorzaken+dierenleed%27
© ANP

Afgelopen weken is door zowel de Eerste als Tweede Kamer een amendement voor een aanpassing van de Wet dieren aangenomen. Dit amendement is gericht op verbetering van het dierenwelzijn: het natuurlijk gedrag van dieren moet vanaf 2022 leidend zijn in de veehouderij.

Als LNV-minister Schouten de wijziging van deze wet zou uitvoeren, heeft dat grote gevolgen voor de melkveehouderij omdat kalveren dan niet meer onthoornd mogen worden. Maar in de praktijk blijkt, dat koeien met hoorns juist dierenleed veroorzaken.

Mijn lakenvelder koeien mogen hun hoorns behouden omdat dit hoort bij dit oude Hollandse, zeldzame veeras. Bij mij lopen ze in de winter in een potstal met een roostervloer achter het voerhek. De koeien nemen elkaar regelmatig te grazen. Bij een aantal ontstaan grote wonden en bulten op de huid en in onderliggend weefsel.

De overlevingskans van de boer die wordt aangevallen door een rund met hoorns is aanmerkelijk kleiner dan bij een aanval van een rund zonder

Arie den Blanken, lakenvelderfokker in Makkinga

Laagste in rangorde

De laagste in rangorde is het meest de dupe. Soms drijven twee koeien een jonge koe in een hoek en zetten dan samen vol de hoorns in zo'n koe. Een pas aangekochte koe zonder hoorns heb ik weer verkocht, omdat deze koe al helemaal geen leven heeft in de koppel.

Koeien met hoorns veroorzaken veel schade. Een paar jaar geleden is er door hoorngeweld zelfs een koe gesneuveld. Zij had haar heup gebroken doordat andere koeien haar van het rooster in de potstal hadden gestoten. En een paar maanden geleden heb ik een koe een antibioticakuur moeten geven omdat ze door een beschadiging een ontsteking had gekregen aan het bovenste deel van een voorpoot en daardoor kreupel liep.

Verder zijn hoorns ook gevaarlijk voor de boer. Stieren en ook koeien, als ze pas hebben gekalfd, kunnen je aanvallen. De overlevingskans van de boer die wordt aangevallen door een rund met hoorns is aanmerkelijk kleiner dan bij een aanval van een rund zonder hoorns.


Ligboxenstallen

Voor melkveehouders is het praktisch onmogelijk dat in een ligboxenstal koeien met hoorns kunnen worden gehuisvest, zelfs al zouden de aantallen in de stallen worden gehalveerd, zoals Tjeerd de Groot (kamerlid D66) graag wil.

Ook met een inkrimping van driekwart, waarvoor de Partij voor de Dieren nu pleit, zou het dierenleed in ligboxenstallen door koeien met hoorns groter zijn dan in de huidige situatie. Onrust in de stal, verjaging uit de boxen met meer beklemde koeien, meer speenbetrappingen en gevechten in de wachtruimte voor de melkstal of voor de melkrobot zijn het gevolg.


Oplossing

Fokken op hoornloosheid kan misschien op de langere termijn een oplossing bieden, maar dan moeten wel alle melkkoeien hoornloos blijven. Een tussenfase waarbij een deel de koeien hoorns heeft omdat de kalveren niet meer zouden mogen worden onthoornd en een deel dat hoornloos is gefokt, is natuurlijk onmogelijk.

Zoals het er nu naar uitziet zal het nog jaren duren voordat er voldoende hoornloze melkkoeien zijn gefokt met een goede melkproductie en zonder dat er sprake is van inteelttoename.
Mijn stelling is, dat koeien met hoorns juist dierenleed veroorzaken en bovendien gevaarlijk zijn voor de boer. Jarenlange praktijkervaring heeft me dat helaas maar al te goed duidelijk gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer