Camera heeft scherpe blik op conditie koeien

Een camera houdt de 230 hoogproductieve koeien bij Schothorst Feed Research in Lelystad scherp in de gaten. Die meet de bodyconditiescore (BCS).

Camera+heeft+scherpe+blik+op+conditie+koeien
© DeLaval

Die score werd altijd bepaald door te kijken en te voelen aan de koeien. Een tijdrovende klus, die eens in de drie weken werd uitgevoerd. 'Dit gaf een aardig beeld, maar we wilden dit vaker en objectiever. Dat konden we alleen door te automatiseren', zegt onderzoeker Ingmar Thomassen.

Schothorst Feed Research vond een oplossing in het BCS-systeem van DeLaval. Dit systeem moest eerst passend worden gemaakt voor een melkstal, want normaal gesproken wordt dit toegepast bij automatische melksystemen.


Foto van rugzijde

Elke koe die terugkomt van de melkstal wordt gewogen en loopt onder een 3D-camera door. Die maakt een foto van de rugzijde. De foto wordt geanalyseerd door DeLaval-software, waarna de bodyconditiescore wordt gekoppeld aan de melkproductie, het gewicht en de voergegevens van die dag.

'Door de datastroom te vergroten en te koppelen aan de productiedata, kunnen we veel meer zeggen over wat er daadwerkelijk met de koe gebeurt', stelt Thomassen.

'In samenwerking met DeLaval is er in de afgelopen twee jaar een vergelijking gemaakt tussen de handmatige scores en de scores met de BCS-camera. De objectiviteit van de scores is groter geworden en de tijdsinvestering van de medewerkers in de stal juist kleiner.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer