Verlenging steunpakket, inkomenssteun eerder uitbetaald

Boeren en tuinders krijgen dit jaar een groot deel van de directe inkomenssteun eerder uitbetaald. De maategel maakt onderdeel uit van de verlenging van het coronasteunpakket voor het derde kwartaal van dit jaar. Die werd donderdagmiddag bekendgemaakt.

Verlenging+steunpakket%2C+inkomenssteun+eerder+uitbetaald
© Dirk Hol

Het ministerie van LNV zal, net als in 2020, 80 procent van de directe inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) eerder uitbetalen. Het voorschot zal naar verwachting in juli of augustus worden overgemaakt. Het gaat om een bedrag van circa 500 miljoen euro dat zeker vijf maanden eerder wordt uitgekeerd. LTO Nederland pleitte hier voor in overleggen met het kabinet, omdat het de liquiditeitspositie van ondernemers fors kan verbeteren.

De vervroegde uitbetaling door LNV is onderdeel van de verlenging van het coronasteunpakket door het kabinet voor het derde kwartaal. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën zijn de vooruitzichten voor het economisch herstel na corona positief en het virus lijkt op zijn retour. 'Door de versoepelingen zijn bedrijven weer in staat zelfstandig omzet te genereren, waardoor minder steun nodig zal zijn.'

Veel onzekerheden

Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Het kabinet wil die bedrijven daarom helpen om de overgang te maken naar een zelfstandig opererende economie. 'De verlening van deze steun is echt bedoeld voor bedrijven die nog worstelen.'

Het kabinet houdt zich wel de mogelijkheid voor de steun in het derde kwartaal stop te zetten, mocht het herstel van de economie door versoepelingen versnellen. 'Wat we in de afgelopen periode hebben geleerd, is dat er omtrent corona geen zekerheden zijn', aldus Hoekstra.

Met de aangekondigde verlenging van het steunpakket is een verwacht bedrag van 6 miljard euro gemoeid. In totaal heeft de regering nu 80 miljard euro uitgetrokken om bedrijven en werkenden te steunen tijdens de coronapandemie.

Aanvullende steun land- en tuinbouw

Voor het derde kwartaal reserveert het kabinet wederom middelen: 20 miljoen euro. Daarmee kunnen middelgrote bedrijven in de land- en tuinbouw gebruikmaken van de hogere subsidiegrens voor de tegemoetkoming vaste lasten. De verwachting is dat er meer land- en tuinbouwbedrijven tegen de grens van de reguliere TVL aanlopen.

Ook de reeds bestaande vergoeding voor de doorlopende kosten die boeren en tuinders moeten maken voor het verzorgen van dieren en gewassen wordt voortgezet in het derde kwartaal. In de sectoren landbouw, bosbouw en visserij heeft 4 procent van de bedrijven momenteel een coronagerelateerde belastingschuld.

In totaal staat er in deze sectoren nog 137 miljoen euro uit aan te innen belastingen. Deze ondernemers mogen later beginnen en langer doen over het aflossen daarvan. Zij hoeven nu pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen en hier is vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Wel wordt van ondernemers verwacht dat zij vanaf 1 juli 2021 weer gewoon belasting gaan betalen.

Financieel lucht

LTO Nederland is tevreden over de verlenging van de steunpakketten, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. De vervroegde uitbetaling van de inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in juli/augustus geeft veel agrarisch ondernemers financieel lucht.

De NOW- en TVL-regeling worden ongewijzigd voortgezet in het derde kwartaal. Nieuw is dat bedrijven die een beroep doen op zowel de NOW-regeling als de TVL-regeling de TVL-subsidie niet meer als omzet hoeven mee te rekenen bij de NOW-aanvraag. Voor ondernemers in de land- en tuinbouw blijft de TVL-regeling inclusief de extra toeslag van kracht en toegankelijk.

Directe inkomenssteun zeer welkom

'Ook al lijkt de coronapandemie langzaam uit te doven, het gaat in sommige sectoren nog lang niet goed', zegt LTO-voorzitter Van der Tak. 'Voortzetting van de steun en het eerder uitbetalen van de directe inkomenssteun is daarom zeer welkom. Wel zijn er nog steeds ondernemers in verschillende sectoren, zeker de bedrijven gericht op de horeca, voor wie meer maatwerk nodig is. Dat blijven we onder de aandacht van het kabinet brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer