Rabobank: champignonsector moet meer geld in marketing steken

De Nederlandse paddenstoelensector moet meer geld steken in de marketing van het product. Dan zal de verkoop in de komende tien jaar zeker stijgen, stelt de Rabobank.

Rabobank%3A+champignonsector+moet+meer+geld+in+marketing+steken
© Vidiphoto

Het licht voor de paddenstoel staat op groen, zeggen sectormanager tuinbouw Rene Gomersbach en sectorspecialist Lambert van Horen van de Rabobank. Dat komt onder andere doordat de champignon goed past in een dieet met plantaardige eiwitten.

Daarnaast neemt het aantal distributiepunten voor verse paddenstoelen in Oost-Europa toe en zijn horeca en foodservice goede verkooppunten waar bijzondere varianten kunnen worden geïntroduceerd. Ook liggen er kansen in de medicinale markt.


Verenigde Staten doen het beter

Volgens de manager en specialist doet de champignonsector in de Verenigde Staten (VS) veel meer met marketing dan de Nederlandse keten, waardoor de verkoop daar vlotter verloopt. De VS is na China de grootste producent van paddenstoelen in de wereld. Polen staat op de derde plaats en Nederland is vierde.

De Rabobank voorziet vooral groei voor de handgeoogste paddenstoel in Nederland. Die teelt is de laatste twee à drie jaar in rustiger vaarwater gekomen, alhoewel de concurrentie vanuit Polen nog groot is. De verbetering is onder andere te danken aan de samenwerking in de sector op het terrein van innovatie en de uitbreiding van het assortiment. Daardoor liggen naast de witte paddenstoel meer andere soorten, zoals de kastanjechampignon, oesterzwam, shiitake, in het supermarktschap.


De markt voor de paddenstoel in blik of pot neemt mondiaal af en de vraag naar diepgevroren champignons stijgt licht. Om die reden zie Van Horen het aantal gespecialiseerde snijbedrijven, dat machinaal oogst voor de industrie, niet toenemen. In Nederland zijn ongeveer twintig van dit soort champignonkwekerijen. Het areaal ervan daalt licht. Nederland telt nog ongeveer honderd champignonkwekerijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer