Champignoncoöperatie zet fabrieken te koop

De Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC) zet haar fabrieken te koop. Dat hebben de leden eind vorige week besloten.

Champignonco%C3%B6peratie+zet+fabrieken+te+koop
© CNC Exotic Mushrooms

Driekwart van de CNC-leden stemden in met de verkoop van de zes vestigingen van compost- en dekaardefabrikant. Als de verkoop zijn beslag krijgt, houdt de coöperatie op te bestaan.

CNC is in 1953 opgericht en telde in de hoogtijdagen zo'n 1.400 leden. Het huidige ledenaantal is 103. 'Zo'n anderhalf jaar geleden zijn we met het oog op het dalend ledental gaan nadenken over de toekomst van de coöperatie', zegt CNC-voorzitter Maurice Koppen.

Verdere daling ledenaantal

'Hoewel de productiecapaciteit net als in voorgaande jaren niet of nauwelijks daalt, is de verwachting dat het aantal coöperatieleden in de nabije toekomst nog met ongeveer de helft zal slinken', legt Koppen uit. De bestuurbaarheid van de coöperatie komt daardoor in het geding. Bovendien behoren tot de leden ook oud-champignontelers die niet meer actief zijn.

De fabrieken van CNC moeten minimaal 100 miljoen euro opbrengen. Na aftrek van schulden blijft dan 60 miljoen euro over voor de coöperatieleden. Het bedrijf heeft een omzet van ongeveer 90 miljoen euro en verschaft werk aan 332 fte's.

Potentiële kopers

Volgens Koppen kunnen investeringsmaatschappijen en branchegenoten potentiële kopers zijn. CNC is marktleider in de Benelux en beschikt over een unieke composteringstechniek. 'Kennis en kunde zijn er groot', stelt Koppen.

De onderneming opende in 2018 nog een nieuwe fabriek in Milsbeek, waarmee een investering was gemoeid van 22 miljoen euro. De nieuwbouw is toen voor een groot deel bekostigd met het geld dat CNC binnen kreeg door de verkoop van champignonverwerker Lutèce in Velden.

Positief over toekomst

Hoewel de paddenstoelensector te stellen heeft met slechte prijzen, is Koppen toch positief over de toekomst. Het is een 100 procent circulaire sector en paddenstoelen zijn goede alternatieven voor vlees en passen goed in gezondheidstrends. Van de zes fabrieken van CNC staan er twee in Polen. Twee van vier in Nederland zijn gevestigd in Milsbeek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer