Investeerder bouwt CNC binnen Europa uit

Investeringsmaatschappij Sun European Partners heeft de bedrijventak van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC) voor meer dan 100 miljoen euro aangekocht. De maatschappij wil CNC Holding uitbouwen in Europa en heeft onder andere substraatbedrijven in Zuid-Europa in het vizier.

Investeerder+bouwt+CNC+binnen+Europa+uit
© Vidiphoto

De Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC) heeft haar bedrijventak, CNC Holding in Milsbeek, in oktober verkocht aan investeringsmaatschappij Sun European Partners. Vorig jaar november was de coöperatie van bijna alle champignonkwekers in Nederland al op zoek gegaan naar een koper.

De reden daarvoor was dat het aantal leden van 1.400 was teruggelopen tot ruim 100, waardoor het besturen van de bedrijven in het gedrang kwam. Voorzitter Maurice Koppen van CNC liet indertijd weten dat de fabrieken minimaal 100 miljoen euro op zouden moeten brengen. Volgens Paul Daccus, managing director van Sun European Partners, is het uiteindelijke bedrag voor de overname hoger.


Driekwart leden stemt in

Koppen zegt dat aan de beslissing voor de verkoop een intensief proces met de leden van de coöperatie vooraf is gegaan en dat uiteindelijk 75 procent van hen heeft ingestemd. 'We zijn ervan overtuigd dat Sun European Partners als nieuwe eigenaar CNC naar een hoger plan kan brengen door verdere groei en internationale uitbreiding.'

Nieuwe eigenaar kan CNC-bedrijven naar een hoger plan brengen

Maurice Koppen, voorzitter CNC

Daarbij lijkt de champignonmarkt het tij mee te hebben, omdat paddenstoelen weinig calorieën en vet bevatten, wat aansluit bij de vraag van consumenten naar gezond voedsel, en de potentie van de paddenstoel als vleesvervanger.

Ook is de champignonteelt al vergevorderd in kringlooplandbouw dankzij het gebruik van mest als grondstof en duurzame teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien heeft CNC een unieke composteringstechniek ontwikkeld.


Oprichting in 1953

De coöperatie is in 1953 opgericht door acht champignonkwekers in Noord-Limburg en is sindsdien gegroeid tot een organisatie die zich bezighoudt met afzet, onderzoek, onderwijs, voorlichting en milieuzaken. In de afgelopen decennia heeft het collectief dekaarde- en composteringsbedrijven opgericht om teeltgrondstoffen gezamenlijk efficiënter en goedkoper te kunnen produceren.

In 2018 heeft CNC nog 22 miljoen euro geïnvesteerd in een substraatfabriek in Milsbeek, die voor een deel is betaald met de opbrengst uit de verkoop van champignonverwerkingsfabriek Lutèce in Velden.


De verwachting is wel dat het aantal champignonkwekers in Nederland nog verder af zal nemen tot uiteindelijk enkele tientallen grotere bedrijven.


Breed palet

Onder CNC Holding vallen CNC Grondstoffen in Milsbeek en Moerdijk, die substraten leveren voor de teelt van champignons, CNC Exotic Mushrooms in Hedel, dat substraten produceert voor alle eetbare paddenstoelen die groeien op hout en compost behalve witte en kastanjechampignons en Amco in Milsbeek, dat het transport verzorgt van de strorijke mest van paardenhouders, die dient als grondstof voor substraten.

Daarnaast zijn er twee bedrijven in Polen: Holpol Compost, dat compost produceert voor de teelt van witte en kastanjechampignons en CNC Quality Products, dat doorgroeide compost, graan, houtsnippers en papier vanuit Nederland naar landen in heel Europa transporteert.


Focus op Nederlandse telers

De focus van de bedrijven van CNC lag tot nu toe vooral op Nederlandse telers, die een marktaandeel van 30 procent in de Benelux hebben en 15 procent in de rest van Europa. Sun European Partners, dat eerder in Nederland investeerde, onder andere in rozenkwekerij Afriflora en modebedrijf Scotch & Soda, ziet in CNC een aantrekkelijke partij omdat zij met haar kwaliteitsproducten groeimogelijkheden biedt.

Polen is de afgelopen jaren gegroeid tot een van de grootste champignonproducenten van Europa en biedt daarmee een aantrekkelijke marktpositie voor Sun European om de productielocaties in Polen verder uit te bouwen.


Substraatbedrijven

Verder heeft de investeringsmaatschappij tientallen substraatbedrijven in het vizier, onder andere in Spanje en Italië. Daarnaast wil Sun European investeringen doen om de exotische champignonfabriek van CNC uit te breiden, die onder meer shiitakes teelt.

Volgens Daccus tonen de leidende marktpositie en de hoogwaardige producten van CNC, gecombineerd met het veerkrachtige bedrijfsprofiel, de klantrelaties en de aantrekkelijke champignonmarkt, de kracht van het bedrijf. Het is de bedoeling dat het huidige management in de bedrijven van CNC Holding actief blijft en dat het aantal van meer dan 300 fte's verder kan groeien.


'Sector kan mogelijk verder professionaliseren'

Tom van Wijk, voorzitter van LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt en oud-directeur van CNC, ziet de injectie met extern kapitaal in CNC Holding als een mogelijkheid om de sector verder te professionaliseren. 'Het bedrag dat vrijkomt door de overname, kan mogelijk leiden tot een warme sanering, doordat een aantal telers zal besluiten om dit te gebruiken als oudedagsvoorziening. Dat hoeft voor de Nederlandse paddenstoelensector niet per se slecht te zijn.' Van Wijk verwacht dat Sun European Partners een internationale strategie zal uitstippelen om een nieuw verdienmodel te kunnen ontwikkelen. Hij voorziet dat het productievolume van paddenstoelen in Europa verder toe kan nemen, onder andere vanwege hun gezondheidsaspecten bij consumptie, hun inzet voor vleesvervangers en als onderdeel van de kringlooplandbouw. In zijn ogen is het daarbij zinvol om de krachten te bundelen en kennis te ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer