Voergroep Zuid labelt duurzaamheidskenmerken varkensvoer

Voergroep Zuid berekent de CO2-footprint, het aandeel circulaire grondstoffen en het aandeel Europese grondstoffen voor al zijn varkensvoeders en vermeldt deze op de voerlabels. Voergroep Zuid is de eerste Nederlandse voerproducent die dit doet.

Voergroep+Zuid+labelt+duurzaamheidskenmerken+varkensvoer
© Twan Wiermans

Volgens Voergroep Zuid hebben steeds meer vleesverwerkers en retailers de wens om de duurzaamheid van varkensvlees inzichtelijk te maken voor de consument. Dat sluit aan bij de in het Klimaatakkoord gemaakte afspraken dat alle voedingsmiddelen uiterlijk 2025 een CO2-footprint meekrijgen.

Uit berekeningen blijkt dat varkensvoeders van Voergroep Zuid gemiddeld een CO2-footprint hebben van 1.025 kilo CO2-equivalenten/ton voer. En dat ze verder voor 20 procent bestaan uit circulaire grondstoffen en 81 procent van die grondstoffen komt uit Europa.


Nederlands varkensvlees

Nederlands varkensvlees heeft een gemiddelde CO2-footprint van ongeveer 3,7 kilo CO2-equivalenten per kilo product (Blonk, 2010). Het ligt daarmee beduidend lager dan de footprint van varkensvlees in de rest van de wereld: 6,1 kilo CO2-equivalenten per kilo product. 'Nergens in de wereld wordt er zo duurzaam varkensvlees geproduceerd als in Nederland en daar mogen we best trots op zijn', reageert Mathee Kamp van Voergroep Zuid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer