Informateur Hamer spreekt leiders zeven partijen

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt woensdagochtend om 09.30 uur de fractieleiders van de vier huidige coalitiepartijen en van de linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP. Zij wil met hen een ‘verdere inhoudelijke discussie’ houden over een herstelplan voor na de coronacrisis, meldt het bureau dat de woordvoering rond de kabinetsformatie verzorgt.

Informateur+Hamer+spreekt+leiders+zeven+partijen
© Dirk Hol

Hamer kondigde afgelopen vrijdag al aan dat zij partijen vanaf nu in groepjes langs wil laten komen. De indeling voor deze gesprekken is gemaakt ‘op basis van hun inhoudelijke inbreng tijdens de eerder gevoerde gesprekken met de informateur’. Ook de omvang van de fracties heeft een rol gespeeld. Hamer zei vorige week ook dat zij verwacht niet alle partijen meer aan tafel uit te nodigen.


VVD en D66 zijn sinds de verkiezingen op 17 maart de twee grootste partijen in de Tweede Kamer en hebben het voortouw in de formatie. Beide partijen willen graag opnieuw met het CDA samenwerken, maar voor een meerderheid in de Tweede Kamer is een vierde coalitiepartner nodig. Een meerderheid in de senaat is zelfs alleen haalbaar met vijf partijen.

Kaag gaf al herhaaldelijk aan dat zij een ‘zo progressief mogelijk’ kabinet wil. Vorige week maakte zij duidelijk dat dit wat haar betreft betekent dat zowel de PvdA als GroenLinks mee gaat onderhandelen over een regeerakkoord. De twee linkse partijen laten geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat ook zij het liefst samen in een coalitie stappen, of juist niet.


Rutte liever met Christenunie

Rutte daarentegen maakte al vroeg duidelijk dat hij een coalitie met beide linkse partijen niet ziet zitten, en dan liever opnieuw met de ChristenUnie in zee gaat. Maar die partij staat niet te trappelen om opnieuw deel te nemen aan een kabinet onder leiding van Rutte. Bovendien heeft D66 al gezegd niet opnieuw vooraf allerlei afspraken met de ChristenUnie te willen maken over medisch-ethische kwesties.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer