Techniek+volgt+kuiken+vanaf+dag+%C3%A9%C3%A9n
Nieuws
© Sensors 2020, 20(13), 3612

Techniek volgt kuiken vanaf dag één

Met een ultralichte RFID-chip aan de poot kun je een vleeskuiken al vanaf dag 1 individueel volgen. Malou van der Sluis toont dat aan in een deelonderzoek van haar promotieonderzoek bij Wageningen Livestock Research in samenwerking met Breed4Food.

Tijdens de dagelijkse rondes door de stal kan een vleeskuikenhouder niet alle dieren individueel volgen. Camera's die het diergedrag de hele dag monitoren, helpen wel, maar leveren groepsinformatie en geen individuele informatie.

Vooral de eerste dagen na het opzetten van de kuikens zou individuele aandacht juist goed zijn. De activiteit en vooral de verandering in activiteit van de kuikens bieden mogelijk goede informatie over hun gezondheid, beenwerkproblemen, water- en voeropname en groei.


Stappenteller

Van der Sluis onderzoekt opties om het individuele kuiken te volgen. Ze testte daarvoor RFID-tags en antennes onder de vloer. De onderzoeker gebruikte mini-RFID-tags van circa 1 gram. Die kunnen zonder hinder, als een soort stappenteller, aan de pootjes van de kuikens worden bevestigd.

'We hebben de bewegingen die de RFID-tag registreert, vergeleken met camerabeelden van met kleur gemerkte kuikens', legt Van der Sluis uit. 'Het blijkt dat de metingen van de RFID-tag goed overeenkomen met wat je op de camera kunt zien. De kuikens zijn daardoor al vanaf de eerste dag goed te volgen.


Vervolgonderzoek

'Voor vervolgonderzoek is het interessant om te kijken of de individuele activiteit iets kan zeggen over bijvoorbeeld de gezondheid en het welzijn van de dieren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer