GD: 'Wees alert op blauwalg in slootwater'

Op diverse plekken in Nederland is blauwalg in het oppervlaktewater aangetoond. Koeien die slootwater drinken, kunnen daardoor vergiftigd raken. De GD raadt veehouders daarom aan alert te zijn op blauwalg.

GD%3A+%27Wees+alert+op+blauwalg+in+slootwater%27
© Dirk Hol

Om te kunnen groeien, heeft blauwalg voedingsstoffen, zonlicht en stilstaand water nodig. In Nederlandse sloten zijn voldoende voedingsstoffen aanwezig en de afgelopen maand is een recordaantal zonuren gemeten. Daarnaast is het oppervlaktewater in bepaalde gebieden door de droogte minder in beweging. Dit zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van blauwalg.

De GD waarschuwt boeren voor de gevaren op blauwalg. Het gaat om cyanobacteriën en die zijn er in verschillende soorten. Overgroei met cyanobacteriën zorgt meestal voor een groene, maar soms ook rode of bruine verkleuring van het water. De uitscheidingsstoffen van deze bacteriën zijn giftig voor koeien.


Leverschade

Leverschade door opname van gifstoffen van cyanobacteriën is het grootste risico, maar ook acute uitval en/of zenuwverschijnselen kunnen optreden bij dieren die toegang hebben tot stilstaand oppervlaktewater. Volgens de GD is het raadzaam de waterkwaliteit van het oppervlaktewater waar dieren toegang tot hebben, in de gaten te houden. Bij een verkleuring kan er sprake zijn van blauwalg.

Op de zwemwater.nl is te zien dat op diverse plaatsen in Nederland het oppervlaktewater is vervuild met blauwalg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer