Monstername+beter+met+Google+Glass
Nieuws
© Google

Monstername beter met Google Glass

Google Glass kan de bemonstering van percelen verbeteren. Voor kuilen biedt de techniek op dit moment nog geen toegevoegde waarde, blijkt uit onderzoek door VAA ICT Consultancy en BLGG.

De nieuwe techniek verbetert vooral de efficiency. De monsternemer heeft alle gegevens van het perceel direct paraat via de bril.

Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril. De gebruiker ziet de gegevens direct voor zich en kan tegelijkertijd gewoon om zich heen kijken. Het is een soort ‘extra laag’ die zichtbaar wordt.

Snelheid

Vooral de snelheid van grondmonstername wordt met de bril verhoogd. 'In de huidige situatie gebruiken de monsternemers van BLGG apparaten die ze continu bij zich moeten hebben', legt Davy de Jong van VAA ICT Consultancy uit.

Verder draagt personeel ook de materialen voor monstername met zich mee. 'De monsternemers hebben vaak letterlijk handen tekort.'

Gps-techniek

De bril zorgt ervoor dat de informatie van het perceel en de eigenaar direct door middel van gps-techniek beschikbaar is. Monstername van percelen gebeurt volgens vaststaande algoritmes, geeft De Jong aan.

'Op basis daarvan bepaalt het systeem een logische looproute voor de monsternemer.'

Aaltjesonderzoek

Voor monstername bij aaltjesonderzoek is de bril volgens De Jong ook geschikt. 'Dat gebeurt volgens een strak schema. In de huidige situatie bakent de monsternemer met behulp van paaltjes vakken af binnen het perceel.'

Dat hoeft met Google Glass niet meer. 'De vlakken zijn direct via de bril te zien. De bril kan dus veel tijd besparen en maakt monstername dus efficiënter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer