5+vragen+over+aftreden+bestuur+waterschap+Hollandse+Delta
5 vragen
© Dirk Hol

5 vragen over aftreden bestuur waterschap Hollandse Delta

Alle vijf heemraden van waterschap Hollandse Delta zijn in maart afgetreden. De heemraden vormen samen met de dijkgraaf het dagelijks bestuur van het waterschap. Reden voor het aftreden is een zeer kritisch rapport over de bestuurscultuur van het waterschap.


Waarom zijn alle heemraden afgetreden?

De aanleiding is het rapport dat de Verenigde Vergadering (het algemeen bestuur) op initiatief van dijkgraaf Jan Bonjer heeft laten opstellen over het bestuurlijk functioneren van het waterschap. Daarin staat dat er in het bestuur een gebrek is aan onderling vertrouwen, een cultuur met onderlinge uitsluiting, beschuldiging en gebrek aan zelfreflectie en dat er ook sprake is van een stroeve samenwerking tussen het dagelijks bestuur, de Verenigde Vergadering, en de ambtelijke organisatie. Daarop traden op 11 maart alle heemraden af.


Wie bestuurt het waterschap nu?

Dijkgraaf Jan Bonjer vormt nu samen met vier tijdelijke heemraden een waarnemend bestuur. Dit waarnemende bestuur blijft aan totdat er een tijdelijk interim-bestuur is aangesteld, dat de periode zal volmaken tot de waterschapsverkiezingen in 2023. Een van de waarnemende bestuurders zit erin op basis van een geborgde zetel, namelijk Lies Struik voor de categorie ongebouwd.


Hoe zit het nu met de rest van de geborgde zetels voor de categorie ongebouwd, die vanuit LTO Noord kunnen worden aangedragen?

In de Verenigde Vergadering van waterschap Hollandse Delta zijn vier geborgde zetels voor ongebouwd, van de in totaal negen geborgde zetels. De geborgde zetels voor ongebouwd werden ingevuld door Lies Struik, Cees Trouw, Johan van Driel en Matthijs Tak. Van Driel is een van de vijf afgetreden heemraden. Hij heeft zich volledig teruggetrokken uit het bestuur.


Hoe wordt de vacature voor ongebouwd ingevuld die is ontstaan door het recente vertrek van oud-heemraad Van Driel?

Tot afgelopen maandag konden belangstellenden zich melden bij het regiobestuur West van LTO Noord. Er zijn belangstellenden, maar de procedure is nog niet helemaal afgerond. Daarom is nog niet bekend wie het regiobestuur van LTO Noord zal voordragen aan het waterschap voor de opvolging van Van Driel.


Wanneer is er weer een volwaardig dagelijks bestuur?

Nu is er dus een waarnemend bestuur. Oud-burgemeester Peter van der Velden (van onder meer Hoeksche Waard, Dordrecht en Bergen op Zoom) heeft nu de opdracht om als verkenner te adviseren over kandidaten voor een interim-bestuur, dat als volwaardig bestuur aan de slag kan gaan tot de verkiezingen in 2023. De verwachting is dat het interim-bestuur voor komende zomer aan de slag kan gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer