Tomatidine+ingezet+tegen+door+muggen+overdraagbare+virussen
Nieuws
© Twan Wiermans

Tomatidine ingezet tegen door muggen overdraagbare virussen

Het molecuul tomatidine uit tomatenplanten kan de virusproductie van enkele door muggen overgedragen virussen remmen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Berit Troost-Kind van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tomatidine komt voor in de stengels en bladeren van met name onrijpe tomatenplanten en beschermt tomatenplanten tegen virusinfecties. Troost-Kind voegde deze stof toe aan gekweekte cellen en bestudeerde of tomatidine bescherming bood tegen verschillende virussen.

Tomatidine wist de virusproductie van het denguevirus, zikavirus en chikungunyavirus te remmen. Voor het westnijlvirus werkte dit niet. Tomatidine verstoorde de vermenigvuldiging van het genetisch materiaal van de virussen, evenals de productie van nieuwe viruseiwitten.


Geneesmiddel

Als de resultaten kunnen worden bevestigd in diermodellen, is de wetenschap een stap dichter bij een geneesmiddel voor deze virusinfecties.

Het promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Medische Microbiologie van het Guide Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer