Europese consument eet steeds vaker tomaat

De Europese tomatenmarkt steeg vorig jaar 11,3 procent tijdens de coronacrisis. Vooral pruimtomaten, cherrytomaten en andere kleine tomaatsoorten zijn meer geconsumeerd. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Europanel.

Europese+consument+eet+steeds+vaker+tomaat
© Twan Wiermans

In heel Europa kochten in 2020 1,1 miljoen extra huishoudens tomaten. De tomatenmarkt groeide met 646 miljoen euro en er werd 172.000 ton tomaat meer geconsumeerd. Dat meldt Davide Perotto van marktonderzoeksbureau Europanel tijdens het Global Tomato Congress. Dat werd dinsdag gehouden.Alle soorten tomaten lieten een groei zien ten opzichte van 2019. Het segment pruimtomaten nam 24,2 procent toe. De afzet van cherrytomaten en andere kleine tomaten groeide 12,9 procent. Die van klassieke tomaat steeg 10,9 procent. Spanje heeft de grootste marktpenetratie als het gaat om tomaat in Europa. Ook Polen en Tsjechië zijn grote tomatenliefhebbers. Toch is Duitsland qua marktvolume nog steeds de grootste speler op de markt, aldus Perotto.


Consumentenonderzoek

Tijdens het Global Tomato Congress toonden Tomatenspecialist Prominent en coöperatie Growers United de resultaten van het consumentenonderzoek naar de eetgewoonten van Europeanen. Nederland, Engeland en Duitsland waren betrokken bij het onderzoek.

Uit de cijfers blijkt dat de meeste consumenten tomaten tijdens het diner eten. Daarentegen wordt er in Engeland vooral tijdens lunchtijd tomaat geconsumeerd. Andere eetgelegenheden, zoals ontbijt en als tussendoortje, worden nog niet genoeg benut, meldt Perry Dekkers van Growers United en Prominent. 'Dit kan kansen opleveren voor de toename van de tomatenconsumptie.'


Snacken

Ook marktonderzoeker Perotto beaamt dit. 'Het snacken tussen maaltijden door steeg gedurende de coronacrisis met 50 procent. Ook neemt de interesse in gezonde en verse voeding toe. Hier zouden bedrijven in de tomatensector op moeten inspelen.'

Prominent bedacht vorig jaar de campagne Tomato Times. Met een campagnevideo, tomatengerechten op verschillende momenten van de dag en met acties in het schap en op de winkelvloer laat het bedrijf zien dat tomaat de hele dag kan worden gegeten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer