Bijna+5%2E500+spuitlicenties+nog+niet+verlengd
Nieuws
© Han Reindsen

Bijna 5.500 spuitlicenties nog niet verlengd

Voor de spuitlicentie loopt nog een coulanceregeling die 1 mei eindigt. Uit cijfers van het Bureau Erkenningen blijkt dat begin april bijna 5.500 licenties nog niet zijn verlengd.

De coulanceregeling voor het verlengen van de gewasbeschermingslicentie is in het leven geroepen vanwege de coronapandemie. De regeling geldt voor licenties die vervallen tussen 16 maart 2020 en 1 mei 2021. De coulanceregeling geldt voor alle licenties (vakbekwaamheidsbewijzen) gewasbescherming, mollen/woelrattenbestrijding en knaagdierbeheersing.

In deze periode vervallen 12.936 licenties, waarvan er 7.470 zijn verlengd. Er ontbreken nog 5.466, vooral bij Uitvoeren Gewasbescherming (3.181), KBA (950) en Bedrijfsvoeren Gewasbescherming (539). Om de ontbrekende 5.466 licenties te verlengen, zouden er volgens het Bureau Erkenningen nog 14.489 deelnames aan kennisbijeenkomsten gerealiseerd moeten worden.

Grote diversiteit

Het Bureau Erkenningen signaleert dat er de afgelopen maanden een nieuwe en grote diversiteit aan kennisaanbod is ontwikkeld met naast de gebruikelijke fysieke bijeenkomsten webinars. Ook stelt het bureau uit regelmatige inventarisaties vast dat online leren door licentiehouders flink toeneemt.

Uit analyses blijkt dat het aantal deelnames per niet-verlengde licentie stijgt. Dit betekent dat de niet-verlengers weinig tot niets hebben gedaan om de licentie te verlengen, constateert het Bureau Erkenningen. De licentie is noodzakelijk bij aankoop, opslag en het toepassen van professionele gewasbeschermingsmiddelen.

Niet uitgebreid

De grote diversiteit aan mogelijkheden, het geringe aantal signalen van de kennisaanbieders en de stijging van ontbrekende deelnames per te verlengen licentie, maken dat de coulance periode niet uitgebreid wordt, stelt het Bureau Erkenningen.

Dat betekent dat 30 april de laatste dag van de coulanceregeling is. Wie dan niet voldoende bijeenkomsten heeft gevolgd, ziet zijn licenties definitief verlopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer