Bemestingsplan basis Limburgs grondwaterproject

In het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG) werken boeren in grondwaterbeschermingsgebieden in Zuid-Limburg al ruim twintig jaar aan het terugdringen van de nitraatuitspoeling naar het grondwater binnen een rendabele bedrijfsvoering. Vanwege de goede resultaten is het project sinds eind 2019 ook actief in Midden- en Noord-Limburg. Basis blijkt vooral een goed bemestingsplan.

Bemestingsplan+basis+Limburgs+grondwaterproject
© Han Reindsen

In Midden- en Noord-Limburg liggen veel zandgrondgebieden die gevoelig zijn voor nitraatuitspoeling. Een uitspoelingsgevoelig gewas dat voor hoge nitraatgehaltes in het grondwater kan zorgen, is bijvoorbeeld mais.

Door samen met de praktijk aan de slag te gaan met maatregelen tegen nitraatuitspoeling, zijn resultaten te boeken. Zoals met het project Grondig Boeren met Mais, dat in Limburg onderdeel is van DSG. Bij een deelnemer werpt optimalisatie van vanggewas middels onderzaai bijvoorbeeld zijn vruchten af.

Een goed bemestingsplan is de basis, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) op locatie Vredepeel. In het plan wordt rekening gehouden met de stikstofbehoefte van het gewas en de nawerking van de stikstof uit langjarig gebruik van organische mest, vanggewas, voorvrucht gras en gewasresten. Dit zorgt enerzijds voor voldoende stikstof en andere mineralen voor het gewas en anderzijds wordt zo het risico op uitspoeling beperkt.


Organische stof last door fosfaatnormen

'Zorgen voor een goede bodemkwaliteit door aanvoer organische stof en voldoende vochtvoorziening zijn daarbij essentieel. Met name door de aangescherpte fosfaatgebruiksnormen is werken aan organische stof, zeker in een continuteelt van mais, lastiger geworden', stelt Brigitte Kroonen van de WUR.

'In Zuid-Limburg zitten de meeste bedrijven al onder de norm. Daar moeten we nu ook in de andere regio's naar toe', benadrukt Gido Lemmens, adviseur bij Arvalis. 'Op melkveebedrijven is de stikstofbehoefte van het gras meestal hoger dan de gebruiksruimte aan gift toestaat. Door de mestgift van de mais af te stemmen op de behoefte, rekening houdend met de bodemvoorraad en nalevering, kan er in sommige gevallen worden gespaard in de mestgift.'

Lemmens legt uit dat de uitgespaarde mest op het gras kan worden aangewend, waardoor de kwaliteit van het geoogste gras ook toeneemt.


Kosteloos deelnemen

Agrariërs doen vrijwillig en kosteloos mee aan het DSG-project. Ze krijgen jaarlijks een advies op maat voor hun bedrijf. Het project werkt met deskundige en onafhankelijke adviseurs die zijn gespecialiseerd in akkerbouw, (intensieve) veehouderij of fruitteelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer