Flevoland zoekt plek voor meer bos

Provincie Flevoland wil de komende jaren nog eens zo'n 1.400 hectare bos aanplanten. Dat is circa 10 procent van het huidige Flevolandse bosareaal, blijkt uit de provinciale bossenstrategie.

Flevoland+zoekt+plek+voor+meer+bos
© Tienke Wouda

Het merendeel van de bosaanplant zou buiten de huidige natuurgebieden terecht moeten komen. Slechts 135 hectare past volgens de Flevolandse terreinbeheerders op dit moment binnen het bestaande provinciale Natuurnetwerk.

Volgens Flevoland is de groei van het bosareaal in de provincie nodig om te voldoen aan landelijk beleid, zoals op het gebied van klimaatbeleid en biodiversiteit. Verder is er behoefte aan recreatiebossen bij nieuwe woonwijken.


Essentakkensterfte

Ook is een vitaliseringsslag nodig van het Flevolandse bomenbestand om de gevolgen op te vangen van de essentakkensterfte. In Flevoland zijn relatief veel van deze bomen aangeplant. Die hebben nu zwaar te lijden onder de besmettelijke boomziekte. Binnen tien jaar zal daarom ongeveer 3.000 hectare essenbos moeten worden gekapt.

Flevoland wil de bosaanplant zoveel mogelijk combineren met andere functies, zoals energieopwekking (zon en wind) of een bestemming als voedselbos of een combinatie van landbouw en bosaanplant. Het is niet de bedoeling bos aan te planten als biobrandstof voor energiecentrales.


Landbouwgrond

De provincie wil een afwegingsladder opstellen, zoals dat ook voor de opwekking van zonne-energie is gebeurd. Dit moet tegengaan dat bijvoorbeeld te gemakkelijk landbouwgrond wordt aangewezen voor bosaanplant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer