Dreiging+ramp+bij+oude+kunstmestfabriek+blijft+hoog
Nieuws
© ANP

Dreiging ramp bij oude kunstmestfabriek blijft hoog

De dreiging van een milieuramp door lekkend afvalwater uit een reservoir van een voormalige kunstmestfabriek in Piney Point, Florida, is onverminderd groot. Het Departement van Milieubescherming in Florida bestrijdt dat het afvalwater radioactief is, zoals aanvankelijk werd gevreesd.

Volgens het Departement van Milieubescherming zijn eind maart lekken gedetecteerd in de voering van het grootste reservoir van de fabriek in Piney Point, dat meer dan een miljoen liter water bevat. Dit water bevat, naast zeewater en regenwater, onder meer een hoge concentratie fosfaat en stikstof. Pogingen om het lek te dichten hebben nog onvoldoende resultaat opgeleverd.Het lekkende water wordt opgevangen in een nabijgelegen regenwateropvang om een ramp te voorkomen. Daarnaast wordt een gecontroleerde hoeveelheid geloosd om de druk van het systeem te halen. Het departement werkt aan het inzetten van innovatieve technologieën om de nutriënten uit het reservoir te verwijderen voordat het wordt geloosd.


Algengroei

Als de damwanden van het reservoir het begeven, stromen grote delen van de omgeving onder en dreigt een catastrofe voor het milieu. Het fosfaat en stikstof in het afvalwater stimuleren de groei van algen. Dan daalt het zuurstofgehalte in het water. Dat zorgt ervoor dat vissen en ander zeeleven in grote aantallen sterven in het vervuilde gebied.

Er is een evacuatiebevel uitgevaardigd in de omgeving. Dat betekent dat driehonderd huizen en tientallen bedrijven zijn ontruimd. Ook is vee verplaatst. In het gebied bevindt zich ook een gevangenis met meer dan driehonderd gevangenen. Voor deze mensen wordt een andere plek gezocht, voor het geval de dam om het reservoir breekt.


Radioactief

Er bestond angst vanwege de vermeende radioactiviteit van het water. Dit heeft te maken met fosforgips. Dit is een bijproduct van het ontginnen van fosfor uit mijnbouw en bevindt zich in stapels in de reservoirs. Het Departement van Milieubescherming heeft na proeven vastgesteld dat het afvalwater niet radioactief is.

In de streek is discussie ontstaan over de verantwoordelijkheid van de politiek en de bedrijven. Gouverneur Ron DeSantis verklaarde dat hij de eigenaar van de grond financieel verantwoordelijk wil stellen voor de rommel. Het is de vraag of dat zo eenvoudig is. De fabriek is in 2001 stilgelegd. Volgens ABC Action News is de beheerder van het terrein, HRK Holding, failliet verklaard. Het departement voor Milieubescherming houdt HRK verantwoordelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer