Azura+Groep+produceert+CO2%2Dneutraal+tomaten
Nieuws
© Twan Wiermans

Azura Groep produceert CO2-neutraal tomaten

Als eerste ter wereld wordt de Azura Groep dit jaar een 100 procent CO2-neutrale tomatenproducent en supermarktleverancier. Hiermee wordt jaarlijks bijna 192.000 ton CO2 gecompenseerd.

Met het speciaal hiervoor ontworpen logo zal in 2021 deze verantwoorde manier van produceren voor de consument zichtbaar worden op de verpakkingen. Het initiatief sluit aan bij de langetermijnstrategie van Azura: de consument kwalitatief hoogwaardige, toegankelijke en milieuvriendelijke producten aanbieden.

Sinds haar oprichting in 1990 maakt de Azura Groep gebruik van seizoensgebonden productieprocessen met natuurlijke warmte en zonlicht, zodat er geen enkele andere energiebron nodig is voor het verwarmen van de kassen. Hierdoor hebben Azura-tomaten van nature een lage ecologische voetafdruk: de totale broeikasgasuitstoot van een Azura-tomaat bedraagt 1,26 kilo CO2 per kilo tomaat.


Meten milileu-impact

In 2010 is Azura begonnen met het meten van haar milieu-impact aan de hand van de LCA-methode (Life Cycle Assessment), met als doel het verbeteren van de landbouwpraktijken. Hierdoor is de CO2-uitstoot van Azura de afgelopen tien jaar met 20 procent afgenomen.

De LCA meet de effecten van Azura’s activiteiten op het milieu (met name de CO2-uitstoot) en bestrijkt de volledige productlevenscyclus: de grondstoffen, de productie (van zaad tot fruit), de verpakking, het producttransport, de opslag en de bewaring op de distributielocatie.

De LCA-berekeningen omvatten alle door Azura geproduceerde tomaten, ongeacht de bestemming, maar ook de uitstoot van CO2 die wordt gegenereerd door de productie van de aromatische kruiden en eetbare bloemen die door Azura worden geproduceerd. De doelstelling voor de komende jaren is om de CO2-uitstoot verder te verminderen.


Twee projecten

Dankzij het compenseren van CO2 in samenwerking met de firma Climate Partner1, heeft Azura twee projecten geselecteerd die aansluiten bij de waarden en doelstellingen van het bedrijf: de bouw van een windmolenpark in Marokko en een project in Peru om 300.000 hectare Amazoneregenwoud te beschermen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer