LTO: 'Geen extra ganzenrustgebieden in Gelderland'

Wanneer provincie Gelderland in de geactualiseerde omgevingsverordening de komst van windmolens en zonnevelden toestaat in ganzenrustgebieden, moet dat niet leiden tot meer ganzenrustgebieden elders.

LTO%3A+%27Geen+extra+ganzenrustgebieden+in+Gelderland%27
© Ida Hylkema

Dat stelt LTO Noord in een reactie op het voorstel voor de omgevingsverordening waar Provinciale Staten van Gelderland binnenkort over besluiten. De boerenbelangenbehartiger had een zienswijze ingediend op de omgevingsverordening, met name gericht op de ganzenrust- en weidevogelgebieden. De indruk bestond dat deze gebieden onderdeel zouden worden van het Gelders Natuurnetwerk (GNN), maar dit blijkt niet zo te zijn. Dat betekent dat de gebieden hun agrarische functie behouden.

In weidevogelgebieden blijft het regime zeer streng. Daar zijn nieuwe ontwikkelingen nagenoeg uitgesloten. In ganzenrustgebieden is dit anders; daar geldt een 'ja, mits'-beleid. Windmolens en zonnevelden zijn hier niet uitgesloten. 'Dat zijn ontwikkelingen die ruimte vragen. Wij hebben in onze zienswijze gevraagd of die hectares gecompenseerd moeten worden', zegt beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord.

Wat LTO betreft is die noodzaak er niet. Immers, ganzenrustgebieden zijn indertijd vrij royaal begrensd. 'Wordt een nieuwe ontwikkeling toegestaan, dan hoeft dat de functie als ganzenrustgebied niet in de weg te staan', aldus Elzinga. Het provinciebestuur heeft de vraag van LTO onbeantwoord gelaten. Elzinga: 'We willen graag weten of er dan rustgebieden bij moeten komen. Ik reken erop dat hier vanuit Provinciale Staten ook wel vragen over worden gesteld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer