Nieuwe+biologische+productieregels+jaar+uitgesteld
Nieuws
© Peter Smit

Nieuwe biologische productieregels jaar uitgesteld

De nieuwe verordening voor Europese biologische productieregels gaan niet op 1 januari 2021, maar op 1 januari 2022 in. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt.

Het uitstel wordt veroorzaakt doordat de inhoudelijke teksten van de verordening nog niet definitief zijn afgerond. De coronacrisis is hiervan een belangrijke oorzaak. Met een jaar extra hebben de lidstaten van de Europese Unie meer tijd om dit op orde te brengen. Met de nieuwe productieregels moet het voor boeren makkelijker worden om over te stappen op biologisch. Ook worden regelgevende controles versterkt.

Directeur Eduardo Cuoco van koepelorganisatie Ifoam (International Federation of Organic Agriculture Movements) Organics Europe is blij met het uitstel. 'Het uitstellen van de inwerkingtreding van de nieuwe biologische verordening is een verstandige beslissing die de lidstaten in staat stelt het werk aan de secundaire wetgeving naar behoren af te ronden.' Daarmee is de biologische sector er gerust op dat er 'voldoende tijd is om zich aan te passen aan de nieuwe regels en om de kwaliteit van het biologische controlesysteem te behouden', aldus Cuoco.


Boer-tot-bordstrategie

De Europese Commissie lanceerde ook een openbare raadpleging over haar toekomstige actieplan voor biologische landbouw. Dit is bedoeld om manieren te schetsen om een doel in de boer-tot-bordstrategie te bereiken om ervoor te zorgen dat tegen 2030 25 procent van het landbouwareaal in Europa biologisch wordt verbouwd.

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski: 'Biologische landbouw zal een belangrijke bondgenoot zijn in de transitie die we leiden naar een duurzamer voedselsysteem en een betere bescherming van onze biodiversiteit. De Europese Commissie zal de biologische sector steunen bij het behalen van het streefcijfer van 25 procent landbouwgrond onder biologische landbouw tegen 2030 met het juiste beleid en wettelijk kader.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer