'Beste exporterende boer, je bent niet onmisbaar'

De tweede voedselexporteur met 6 procent van de wereldhandel in deze sector. En veruit de grootste pootaardappelexporteur, met een wereldmarktaandeel van zo'n 60 procent in gecertificeerd pootgoed. Twee feiten die ik graag aanhaal wanneer ik iets vertel over het belang van onze sector.

%27Beste+exporterende+boer%2C+je+bent+niet+onmisbaar%27
© Han Reindsen

Maar mijn ogen werden laatst geopend, toen ik tijdens een webinar van The Potato Valley over kringlooplandbouw professor Arnoud Boot mocht interviewen. Hij is hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam en helder over onze positie als exporteur.

Los van andere afwegingen stelt hij: 'Nederland is een ijzersterk land. Je moet nooit de suggestie wekken dat het land ten onder gaat als je activiteit niet meer mag.' Boot stelt dat argumenten als werkgelegenheid, bereidheid tot veranderen en geldstromen zeker meewegen, en je die dus ook moet gebruiken, maar dat andere argumenten om je toegevoegde waarde duidelijk te maken veel meer impact hebben.

Laat zien hoe we bijdragen aan de wereldwijde voedselketen en een sleutelrol kunnen vervullen bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Laat zien hoe we met onze producten en kennis mensen in Afrika aan een menswaardig bestaan kunnen helpen. En laat zien hoe we de Nederlandse positie op de wereld versterken.

Verfrissend om te horen dat we niet onmisbaar, maar wél van toegevoegde waarde zijn. Een waardevolle erkenning

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Verfrissend om te horen dat we niet onmisbaar, maar wél van toegevoegde waarde zijn. Een waardevolle erkenning. En een goede opdracht om mee aan de slag te gaan. Want we kennen allemaal de euro's, percentages en tonnen. Maar wie in Den Haag kent de Syriër die in een kapotgeschoten land toch gezonde pootaardappelen in de grond stopt, of de Chinese moeder die haar baby toch met veilig melkpoeder voedt en wie kent het Filipijnse gezin dat toch uien op tafel zet nadat de Indiase oogst mislukte?

Natuurlijk, het is handel. Maar het is meer dan handel. Het helpt massa's en massa's mensen, vaak in veel slechtere omstandigheden dan de onze, in hun bestaan. En dat is van enorm belang, want als 2020 ons iets heeft geleerd, dan is het dat niet alleen de euro's tellen.

Dus ik ben blij dat ik positief kan afsluiten. Want beste exporterende boer: je bent niet onmisbaar. Dat is niemand. Maar je bent wel van grote waarde. Van toegevoegde waarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer