Winst+voor+rechtse+partijen+volgens+tweede+exitpoll
Nieuws
© Dirk Hol

Winst voor rechtse partijen volgens tweede exitpoll

Ondanks verlies voor PVV en CDA hebben de rechtse partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen terrein gewonnen ten opzichte van vier jaar geleden. Dat valt op te maken uit een tweede exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Het onderzoeksbureau hanteert een foutmarge van 2 zetels.

De VVD van premier Mark Rutte krijgt er volgens de peiling 3 zetels bij en komt op 36. Forum voor Democratie van Thierry Baudet verviervoudigt het huidige zetelaantal tot 8 en JA21 van Joost Eerdmans debuteert in de Kamer met 3 zetels.


Het CDA daarentegen levert 5 zetels in en komt op 14, terwijl de PVV van 20 naar 17 zakt. De SGP behoudt haar huidige aantal van 3 zetels.

Rechts kan daarmee rekenen op een ruime Kamermeerderheid. Samenwerking ligt evenwel niet voor de hand. Zowel VVD als CDA ziet samenwerking met de PVV of FVD niet zitten. Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat Baudet en Eerdmans met elkaar in zee willen. Laatstgenoemde stapte vorig jaar met slaande ruzie op bij FVD.


Klinkende overwinning

Daar komt bij dat ook D66 een klinkende overwinning kan claimen. Onder leiding van Sigrid Kaag heeft de sociaal-liberale partij het beste resultaat uit haar geschiedenis neergezet. Zij gaat van 19 naar 27 zetels in de Tweede Kamer.

De kleinste coalitiepartij, de ChristenUnie, verliest een zetel en komt op 4. De vier coalitiepartijen halen volgens deze jongste exitpoll samen een meerderheid van 81 zetels. Dat waren er in 2017 nog 76.

De linkse oppositie krijgt harde klappen. Zowel GroenLinks als de SP heeft nu nog 14 Kamerzetels, beide partijen leveren daar 6 van in. De PvdA heeft daar onder leiding van Lilianne Ploumen niet van kunnen profiteren. Die partij blijft steken op 9 zetels, net zoveel als bij de historisch slechte verkiezingsuitslag in 2017.

De Partij voor de Dieren blijft ook staan op 5 zetels. In de eerste exitpoll leek er nog 1 zetel winst in de zitten voor de partij van Esther Ouwehand.


Pro-Europa op 3 zetels

Een andere grote nieuwkomer is het progressieve en pro-Europese Volt met 3 zetels. De BoerBurgerBeweging en BIJ1 van Sylvana Simons mogen volgens de exitpoll hopen op elk 1 zetel. Bij de kleinere partijen zakt DENK van 3 naar 2 zetels en 50PLUS van 4 naar 1 zetel.


Ondanks de verdere versnippering – er komen volgen de exitpoll zeventien partijen in de Kamer, vier meer dan in 2017 – lijkt de puzzel om tot een coalitie te komen minder ingewikkeld dan lang werd gevreesd. Doordat de VVD en D66 samen al op 63 zetels komen, zijn er volop mogelijkheden om met vier partijen een regering te vormen. Met het CDA erbij zou op papier dat zelfs al met drie partijen kunnen.


Rutte 'supertrots'

Premier Mark Rutte is 'supertrots' op de winst die zijn partij volgens de exitpolls boekt. Rutte feliciteert Sigrid Kaag met 'de enorme overwinning van D66 en alle nieuwkomers'. Hoewel hij blij is met het behaalde resultaat, ligt er vooral een enorme taak op het huidige én het nieuwe kabinet te wachten, zegt Rutte. 'Nu weer aan het werk, er staat ons heel veel te doen.'

Daarnaast sprak de premier zijn ambitie uit om bestaande achterstanden in de zorg weg te werken en problemen op te lossen voor de middenklasse. 'Nederland moet terug naar waar we horen te zijn: een van de best presterende landen ter wereld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer