Boeren dreigen met faillissementsaanvraag DOC

Een groep van 33 oud-leden van DOC Kaas dreigt met een faillissementsaanvraag van de zuivelcoöperatie. Deze oud-leden eisen hun deel van de transactiesom, die op grond van de uitspraak van de Rechtbank Assen op 7 oktober 2020 aan een andere groep oud-leden is toegewezen.

Boeren+dreigen+met+faillissementsaanvraag+DOC
© Eigen Foto/ Onbekend

Als tegemoetkoming heeft fusiepartner DMK GmbH namens de coöperatie voor het totaalbedrag van de eisers, 1,2 miljoen euro, een betalingsgarantie gesteld. Rechtbank Assen bepaalde 7 oktober 2020 dat coöperatie DOC Kaas U.A. een groep van 63 oud-leden de zogeheten transactiesom alsnog moet uitbetalen.

Deze transactiesom was na de fusie met zuivelonderneming DMK bestemd voor de leden die na de fusie lid zouden blijven van DOC Kaas U.A., onder een aantal voorwaarden. De rechtbank oordeelde dat ook deze groep ondernemers recht heeft op die som.


Lees ook: Vertrekkers DOC hebben recht op transactiesom

Tegen deze uitspraak van de rechtbank heeft DOC Kaas hoger beroep aangetekend en deze zaak loopt nog. In afwachting van de uitspraak in dit hoger beroep heeft DOC Kaas wel het door deze 63 oud-leden gevorderde bedrag overgemaakt naar een derdenrekening van de advocaat van de eisers. Het hoger beroep had geen schorsende werking op dit vonnis, waarmee de door de rechter toegewezen vorderingen opeisbaar waren.

Transactiesom

Op grond van die uitspraak meent ook een nieuwe groep van 33 oud-leden recht te hebben op de transactiesom. DOC Kaas wil eerst het hoger beroep in de nog lopende procedure afwachten voor het daarover een besluit neemt. Mocht de uitspraak van het gerechtshof in dit hoger beroep ertoe leiden dat DOC de transactiesom moet betalen, dan wordt ook de nieuwe groep uitbetaald. Hiervoor heeft DMK GmbH aangeboden om namens DOC Kaas U.A. een garantie te stellen voor het gevorderde bedrag.

Hiermee krijgen de eisers zekerheid van betaling bij een voor hen positieve uitspraak, stelt DOC Kaas. Volgens advocaat Dinant te Biesebeek van de ondernemers eisen de 33 melkveehouders samen 1,2 miljoen euro. Hij vindt het raar dat er niet tot uitbetaling wordt overgegaan. 'De rechter heeft de regeling getoetst en gesteld dat DOC Kaas dit niet mag inhouden. De boeren hebben niets aan een betalingsgarantie. Ze willen het geld dat hen toekomt.'


Kansloos

Zijn cliënten hebben Te Biesebeek daarom opgedragen de faillissementsaanvraag voor de zuivelaar in gang te zetten. Deze aanvraag is wat betreft DOC Kaas kansloos en kan bovendien niet leiden tot een plicht voor DOC Kaas om de 33 oud-leden direct te betalen. DOC Kaas beschouwt de aanvraag dan ook als een oneigenlijk drukmiddel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer