Extra aandacht voor stalklimaat verkleint kans op verwerpers

Extra aandacht voor het stalklimaat kan het afbreken van de vroege dracht door zeugen in de risicovolle periode verminderen. Dat is de voorzichtige conclusie uit een onderzoek naar de invloed van stalklimaat, seizoen, bedrijf en pariteit op het terugkomen van zeugen in de vroege dracht.

Extra+aandacht+voor+stalklimaat+verkleint+kans+op+verwerpers
© Twan Wiermans

Het onderzoek werd uitgevoerd door Connecting Agri & Food, Total Pigfarm Management en Wageningen University & Research op twee hoog productieve SPF-bedrijven. Ruim een jaar is daar informatie verzameld over de reproductiegegevens van de zeugen: pariteit, inseminatiedatum en, indien van toepassing, de dag van terugkomen.

Daarnaast is met behulp van Slimme Stal klimaatsensoren het stalklimaat vastgelegd. Iedere tien minuten werden temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie gemeten. De meetmomenten zijn bekend en er is rekening gehouden met de invloed van de seizoenen.


Bedrijfseffect

Kristel Mulder, student aan Wageningen University & Research, analyseerde alle data naar de invloed van bedrijf, pariteit, stalklimaat en seizoen op het afbreken van de vroege dracht. Zoals verwacht kwam uit de analyse dat er een bedrijfseffect is.

Het afbreken van de vroege dracht wordt mede beïnvloed door bedrijfsspecifieke factoren, zoals stalinrichting en management. Maar ook door meer specifieke aspecten, zoals de diepte van de negatieve energiebalans. Op beide bedrijven was ook een duidelijk effect van pariteit zichtbaar. Tweede pariteitszeugen kwamen vaker terug dan de zeugen in de eerste pariteit en de zeugen van een derde pariteit of hoger.


Seizoensinvloed

Ook het seizoen is van invloed. Op beide bedrijven werden de minste terugkomers in de winter geregistreerd en de meeste terugkomers in de zomer. De stalklimaatdata zijn gedurende de eerste paar dagen voor de inseminatie en de vijf weken hierna geanalyseerd.

Bij alle zeugen is de dag van inseminatie dag 0 genoemd. Op bepaalde dagen van de dracht lijken zeugen meer gevoelig voor suboptimaal klimaat. Met name een toename in temperatuur en grote schommelingen binnen een dag lijken een negatief effect op de dracht te hebben en een grotere kans op verwerpen.


Extra aandacht voor klimaat

Op basis van de gevonden resultaten is de conclusie dat extra aandacht schenken aan het stalklimaat de kans op terugkomen kan verlagen. Tijdens de dracht vraagt het klimaat van dag 9 tot en met 17 extra aandacht. In deze periode is het luteale weefsel volgroeid en neemt de progesteronproductie van het gele lichaam over. Dan vindt ook de aanhechting van de embryo's plaats, geeft Connecting Agri & Food aan.

Een tweede periode die tijdens de dracht extra aandacht verdient, noemen Connecting Agri & Food, Total Pigfarm Management en Wageningen University & Research op basis van de resultaten van het onderzoek dag 21 tot en met dag 31. In deze periode vergroeien namelijk het foetaal en moederlijk weefsel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer